Összegyűlt a kellő aláírás hazánkban! - Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Hír

írta: MTI
2021/04/20

Sikeres volt az aláírásgyűjtési akció Magyarországon, összegyűlt a kellő számú, 15 750 aláírás a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez. A cél a méhekre káros növényvédőszerek kivonása, a beporzóbarát gazdálkodás támogatása.

Magyarország a 6. EU-tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt. Uniós szinten ennél jóval több, összesen 1 millió aláírás kell, de a kampány már félúton tart a siker felé - írta a Magyar Természetvédők Szövetsége közleményében.

A petíció azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak, és az Európai Parlamentnek javasolja a szintetikus növényvédők kivonását a mezőgazdaságából 2035-ig. Sürgetik a biológiai sokféleség helyreállítását is, különös tekintettel a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyekre. Az egyik nem zárja ki a másikat, sőt erősíthetik is egymást - tették hozzá. A kezdeményezők a beporzóbarát gazdálkodást támogatásokkal is segítenék, amihez szerintük a kis gazdaságokra alapuló, fenntartható termelést kellene erősíteni.

A közös agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, a közlemény szerint ezért különösen fontos, hogy az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra. Hozzátették ugyanakkor, hogy a beporzókat a közvetlen környezetében is segítheti mindenki, akár körültekintő kertgondozással, akár környezetkímélő termékek vásárlásával.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: TheWonderOfLife

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló