Óbudán hozza létre az ország első közösségi méhlegelőjét az Ébredj!

Hír

2020/06/26

Közösségi méhlegelőket alakíta ki országszerte a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséért, a fenntartható környezetért és az élhető jövőért küzdő Ébredj! mozgalom. A civilszerveződés 2020. június 27-én szombaton és 28-án vasárnap Óbudán, a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát: a lakosság aktivizálásával ott épül fel az első „Élet-sziget”. Az eseményre a Sajtó képviselőit is várjuk.

Az országos programsorozat első állomásán megvalósuló közösségi rendezvényen születhet meg az első méhlegelő. A résztvevő családok bevonásával újra művelhetővé teszik a talajt, és egész évben virágzó vadvirágos rétet alakítanak ki. A gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon, méhecskehotelek elkészítésével kerülhetnek közelebb a környezettudatos gondolkodáshoz. A további célok között szerepel, hogy a legelők mellett a jövőben – Miyawaki erdők mintájára, de a hazai tájhonos növényfajokból összeállított és az adott terület adottságaihoz igazított mini erdőket alakítsanak ki, melyek a biológiai sokszínűségüket tekintve gazdagabbak más erdőknél.

Az Ébredj! mozgalom vallja, hogy a természetben nem létezik magány. Közösségek vannak, életközösségek. A növények társulások formájában élnek együtt, támogatják egymást a fejlődésben és közösségük részét képezik az állatok is. Ilyen ökoszisztéma társulások kialakítását tervezik országos szinten, melyet „Élet-szigetek”-nek neveztek el. A mozgalom céljainak fontosságára számos ismert személyiség is felfigyelt. Az ügy mellé állt Papadimitriu Athina és Trokán Nóra színésznő, valamint Kirschner Péter zenész is.

A 2020.06.27-én és 28-án 10.00 - 16.00 óra között megrendezésre kerülő esemény helyszínén jelen lesz Burján Ferenc, Óbuda Békásmegyer Önkormányzatának alpolgármestere és Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője, akik a Sajtó megkeresésére bemutatják az esemény céljait és részleteit. Burján Ferenc, alpolgármester úr beszámol többek között arról is, hogy miért tartják fontosnak a környezettudatos és fenntartható önkormányzati gondolkodást, míg Stromajer Andrea a program további országos jellegéről tud tájékoztatást nyújtani.

A kezdeményezés dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársának szakmai pártfogásával indult. A rendezvényen a megépülő méhlegelőről és annak környezetünkben betöltött szerepéről, a beporzók fontosságáról beszél majd. Emellett a helyszínen megvásárolható lesz a témában készült, „Beporzók a kertünkben, avagy a háttérben munkálkodó természet” című, az MTA Ökológiai Kutatóközpont gondozásában megjelent kiadványa.

Helyszín: III.kerület, Óbuda-Békásmegyer, Virágnyereg út rézsűje (Bécsi útról kell balra felkanyarodni)

Sajtó esemény kezdete: 2020. június 27. szombat 10.00 óra

További információ: ebredj.hu

Az Ébredj! mozgalomról

A magánszemélyek által életre hívott Ébredj! mozgalom gyerekes családok összefogásával és az azonnali cselekvés szándékával alakult. A szervezet több természet -és környezetvédelmi akciót valósított meg. 2019-ben országos faültetési akciókat szerveztek iskolák, óvodák kertjében, önkormányzatok által felajánlott területeken. Összesen 20 ezer fát ültettek el a programnak köszönhetően. Pályázatot hirdettek szintén iskolák, óvodák és családok körében a kisállatok téli áttelelésének segítésére. A több száz beérkezett pályázat jól példázta a lakosság hazai szinten megmutatkozó, egyre fokozódó környezettudatosságát. Az emberek egyre felelősségteljesebb gondolkodását, és téma iránti fogékonyságát jól szemlélteti, hogy az Ébredj! Facebook-oldalát és csoportját már több mint 35 ezren követik.


Képek forrása: 1. pixabay.com / Szerző: Stan Madoré; 2.

 

forrás: Ébredj!

A rovat új hírei

Hasonló