Pokoli hőhullám csap le Franciaországra

Hír

írta: ecolounge
2019/06/23

Ilyen korai kánikula 1947 óta nem volt a francia fővárosban, és akkor sem tartott olyan sokáig, mint amilyen hosszú ezúttal lesz. Várhatóan megdőlnek majd a melegrekordok. A francia meteorológiai szolgálat szerint a korai hőség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással.

Hétfőtől kezdve egy héten át az ország legnagyobb részén napközben 35 és 40 fok közé emelkedik a hőmérséklet, és helyenként meg is haladja majd azt a francia meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint. A Météo-France szerint nem kétséges, hogy nagyon meleg lesz, viszont az időtartam egyelőre bizonytalan, legalább hat forró napra kell számítaniuk a franciáknak. A legmagasabb hőmérséklet már vasárnap országszerte meghaladta a 30 fokot, Párizsban vasárnaptól a legmagasabb szintű hőségriasztást rendelte el a prefektúra, ami rendkívüli intézkedések bevezetésével jár. A legmelegebb napokra a hét közepén, szerdán és csütörtökön lehet számítani, a prognózisok szerint Párizsban egészen vasárnapig 39, Lyonban 40 fok várható.

A Észak-Afrika és Spanyolország felől érkező meleg időjárás egyik legfőbb jellemzője, hogy a hőmérséklet éjszaka is meleg marad, nem csökken 20 fok alá, és Franciaország legnagyobb részén éjjel 25 fok körül fog stagnálni.

Franciaországban 2003-ban mintegy 15 ezer, többségében egyedül élő idős ember vesztette életét az augusztusi kánikulában, ezért a francia rádiók és televíziók most folyamatosan tájékoztatják a lakosságot arról, hogy milyen elővigyázatossági intézkedéseket szükséges megtenni, és egy ingyenesen hívható telefonszámon egyénileg is tájékoztatnak mindenkit a szakemberek ajánlásairól a lakóhelyek, illetve az emberi szervezet megfelelő hűtéséről.
Helyi szinteken a megyei prefektúrák feladata a megfelelő tájékoztatás és ellátás, ami akár nagyobb rendezvények elmaradását is eredményezheti. A párizsi prefektúra közleménye szerint az egészségügyi intézményeket, mindenekelőtt az idősekkel és a fogyatékosokkal foglalkozókat, valamint a kiskorúakat ellátó helyeket, a sportlétesítményeket és a vállalatokat is külön tájékoztatták az ilyenkor teendőkről. Megerősítik az utcákon élőket támogató szociális munkások számát, a sürgősségi szálláshelyeken további helyeket nyitnak meg az arra rászorulók ellátására.

A francia meteorológiai szolgálat szerint a korai hőség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással. Az elmúlt években is júniusban és szeptemberben voltak a legmelegebb napok, miközben korábban július és augusztus közepe számított a kánikulai időszaknak. Franciaországban 1900 óta az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett.


Kép forrása: Pexels.com (módosított kép, illusztráció)

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló