Közel 46 fokot mértek Franciaországban!

Hír

írta: ecolounge
2019/06/29

Az afrikai hőhullám Olaszország és Németország mellett Franciaországot is elérte, a hőmérséklet több helyen 45 fok felett tetőzött, a kánikulának pedig még nincs vége.

A francia meteorológiai szolgálat (Météo-France) egy héttel ezelőtti előrejelzése pontosnak bizonyul. Olaszország és Németország után Franciaországot is elérte az afrikai hőhullám, melynek hatására sorra dőlnek meg a melegrekordok. A kánikulának pedig még nincs vége.

Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön  Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére, köztük Gard-ra, ahol Villevieille és Gallargues-le-Montueux is található, előbbinél 45,1 fokot, utóbbinál pedig 45,9 fokot mértek. A maradék 92 megyéből 76-ban és Korzikán a közepes szintű, narancs riasztás van érvényben, ezeken a területeken 34 és 39 fok közötti hőmérsékletet mértek pénteken.

Francois Jobard, a francia meteorológiai szolgálat munkatársa szerint eddig csak Bulgáriában, Portugáliában, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Észak-Macedóniában volt példa ilyen melegre. "Franciaország is csatlakozott azon európai országok klubjához, ahol az országos melegrekord legalább 45 fok" - írta a Twitteren.

A hatóságok a hőség idejére betiltották az élő állatok szállítását. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja.

Franciaországban 1900 óta az átlaghőmérséklet 1,4 fokkal emelkedett. A Météo-France szerint a hőség összefüggésbe hozható az éghajlatváltozással.


Kép forrása: pixabay.com

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló