Pontosabb légszennyezettségi előrejelzéseket tesz lehetővé egy magyar fejlesztés

Hír

írta: MTI
2021/11/30

A ködképződés és a légszennyezettség közti kapcsolatot vizsgálta az a kutatás, amelynek célja a levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javítása. A most záruló, négy éven át tartó program több mint 800 millió forintból valósult meg az Országos Meteorológiai szolgálat és két egyetem részvételével.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban 819 millió forintból 2017 tavasza és 2021 ősze között folyó kutatásban konzorciumi partnerként az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Pécsi Tudományegyetem vett részt.

A Pannon Egyetem közleményében a kutatás indokai között jelezték: a Kárpát-medencében a szmog és a köd képződése nem független egymástól, mert "a szmog a köd képződésére és tulajdonságaira is jelentős, de nem pontosan ismert hatással van, és fordítva".

A kutatások középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok álltak, így a részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatást tanulmányozták a szakemberek. Meteorológiai, éghajlattani és levegőkémiai módszerek együttes alkalmazásával a kutatás során "sikerült jelentős előrelépést elérni a ködképződés folyamatának megértésében és modellezésében, létrehozva a veszélyhelyzetek előrejelzésének alkalmazható rendszerét".

A támogatás új eszközök, a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzését is lehetővé tette, míg a közös kutatómunka egy nemzetközileg is jegyzett multidiszciplináris kiválósági műhely létrejöttét eredményezte. A támogatás segítségével olyan szakmai és informatikai infrastruktúra jött létre, amely hosszabb távon is jelentős szerepet kaphat a - nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos - meteorológiai és levegőminőségi előrejelzések megbízhatóságának javításában.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Maria Orlova


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló