Prágában 1775 óta az idei volt a legmelegebb nyár

Hír

írta: MTI
2018/09/06

A meteorológusok a cseh főváros központjában álló Klementinum egykori jezsuita kolostorban működő meteorológiai állomás méréseire hivatkoztak. Ez a meteorológiai állomás a legrégebbi Csehországban, 1775 óta méri az időjárást Prágában.

A Klementinum meteorológiai állomás mérései szerint az idén a június, július és augusztus hónapokban az átlagos hőmérséklet 22,7 Celsius-fokot tett ki. Ez 244 éve a legmagasabb átlagos hőmérséklet.

Eddig a melegrekordot a 2003-as év tartja, amikor a nyári átlaghőmérséklet 22,4 Celsius-fokot tett ki. Ezt 2015 követi, amikor az átlag 22,3 Celsius-fok volt.

Csehországban az idei nyári hónapokban számos helyen többször is 35 Celsius-fokot meghaladó meleget mérték, ami nagyon szokatlan és ritka.

A Cseh Meteorológiai Intézet közölte, hogy már a közeljövőben feldolgozza az egész ország területéről származó nyári hőmérsékleti adatokat, az érdekes felismeréseket, rekordokat pedig nyilvánosságra hozza.

Nem Csehország az egyetlen, ahol hőmérsékleti rekordokat mértek az elmúlt hónapokban. Hollandiában az elmúlt több mint 300 évben, avagy az ottani időjárási feljegyzések hivatalos kezdete óta ez volt a legmelegebb nyár, akárcsak Belgiumban. A globális felmelegedés nyomán az európai nyarak egyre melegebbé válnak. Az egész kontinensre kiterjedő hőhullámmal kísért 2003-as nyári hónapok - amelyek több mint húszezer ember halálát okozták Európa szerte - válnak a normává a 2040-es évekre.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló