Klímaváltozás: Az idei a legmelegebb év Németországban

Hír

írta: ecolounge
2018/11/03

Rekordmeleg év az idei Németországban a rendszeres mérések több mint 130 évvel ezelőtti kezdete óta a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki adatai szerint. A rendkívüli meleg az ország jelentős részén szárazsággal jár együtt, aminek nemcsak súlyos természeti, hanem gazdasági következményei is vannak, az aszály miatt már üzemanyaghiány is fenyegeti az országot.

Csaknem valamennyi hónapban kiugróan magas átlaghőmérsékletet regisztráltak

Csak februárban és márciusban volt az átlagosnál hidegebb az időjárás Németországban. A január-októberi időszakban az átlaghőmérséklet 11,6 Celsius-fok volt, ami a legmagasabb érték a rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta, és 2,2 Celsius-fokkal meghaladja a 9,4 Celsius-fokos sokévi átlagot.

A DWD adatai alapján a felmelegedés trendszerű, ezt jelzi, hogy az ezredforduló óta csak egyszer - 2010-ben - volt a sokévi átlagnál hidegebb a január-októberi időszakban, és az idei már a harmadik történelmi rekord a 2007-es és a 2014-es csúcs után.

Jön az elsivatagosodás?

Az ország északi és keleti részén nemcsak meleg, hanem száraz is az időjárás, Berlinben például áprilistól október közepéig nem volt számottevő csapadék és az ország egészét tekintve a tavalyinál 20 százalékkal kevesebb búzát takarítottak be a számos térséget sújtó hőség és aszály miatt.

A magas átlaghőmérséklet hatására az üzemanyagárak is emelkedtek

A folyók apadása is súlyos gondot okoz, főleg a legfontosabb belvízi szállítási útvonalon, a Rajnán, amelyen keresztül az ország nagy részét ellátják üzemanyaggal. A tartályhajók az alacsony vízállás miatt a lehetséges mennyiség felét vagy annál is kevesebbet tudnak szállítani. Az ellátási nehézségek révén a gázolaj országos literenkénti átlagára az október elején regisztrált 1,34 euróról (440 forint) 1,42 euróra emelkedett a hónap végére, holott a nyersolaj világpiaci átlagára több mint 10 százalékkal csökkent. A Die Welt című lap pénteken arról írt, hogy egy szászországi töltőállomáson 1,98 euróra emelték a gázolaj árát, mert egyszerűbbnek tartották a hallatlanul magas árral elriasztani az autósokat, mint mindenkinek külön megmagyarázni, hogy elfogyott az üzemanyag. A kormány a fenyegető üzemanyaghiány miatt a napokban megnyitotta a stratégiai olajkészleteket a piaci szereplők számára, a nagykereskedők érdekképviselete pedig a vasárnapi kamionstop felfüggesztését sürgeti, hogy az üzemanyag-szállító tartálykocsik minél több töltőállomásra eljuttathassák az utánpótlást.

Más európiai országokban is hasonló tendenciákkal lehet számolni, a nyarak már most melegebbek

A globális felmelegedés nyomán az európai nyarak egyre melegebbé válnak. Az egész kontinensre kiterjedő hőhullámmal kísért 2003-as nyári hónapok - amelyek több mint húszezer ember halálát okozták Európa szerte - válnak a normává a 2040-es évekre. Nyáron több európai nagyváros hőmérsékleti csúcsáról is beszámoltunk: Prágában 244 éve nem mértek olyan magas nyári átlaghőmérséklet, mint 2018 nyaránHollandiában az elmúlt több mint 300 évben, avagy az ottani időjárási feljegyzések hivatalos kezdete óta a 2018-as nyár volt a legmelegebb, akárcsak Belgiumban. A klímaváltozás a szigetországot sem kerüli el: 1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtotta Nagy-Britanniát.


Kép forrása

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló