Pusztító vihar és hóesés Ausztráliában

Hír

írta: MTI
2015/07/18

Heves vihar söpört végig Ausztrália délkeleti részén, házakat rombolt le, árvizet okozott, pénteken pedig már hóvihar is tombolt.

Hétfő óta tart a rendkívüli időjárás Sydneyben és Új-Dél-Wales állam egyes részein. A vihar helyenként 30 centiméternyi esőt zúdított a térségre, miközben 100 km/órás széllökések voltak. Az emberek autóikban vagy az otthonaikban ragadtak, de volt olyanok is, akik az épületek tetejére menekültek az áradás elől. A katasztrófavédelem 4500 telefonhívást kapott, ötven embert mentettek ki a megáradt területekről. A legsúlyosabb helyzet Dungog településen, Sydneytől mintegy 200 kilométerrel északra alakult ki, ahol két férfi és egy nő holttestére bukkantak, és az ár legalább egy házat elsodort. A rendkívül erős szél leszaggatta a távvezetékek kábeleit, feltépte és elsodorta a házak tetejét, fákat csavart ki tövestül, amelyek azután házakra zuhantak. Kétszázezer épület maradt áram nélkül.

Pénteken 20 éve nem látott mennyiségű hó hullott Új-Dél-Wales államban, ahol több hegyi főút járhatatlanná vált a szokatlan téli időjárás miatt. A Sydneytől nem messze nyugatra található Kék-hegységben 20 centiméter hó esett. A térség egyik kisvárosának, Orange-nak a lakói az ABC televíziós csatornának arról számoltak be, hogy ilyen sok hó 50 éve nem hullott a településen. Néhány településen az iskolák zárva maradtak, a hegységen keresztülvezető több főút pedig járhatatlanná vált. A hóesés következtében mintegy 9500 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.

 

forrás: MTI, index.hu

A rovat új hírei