Pokoli vihar csapott le

Hír

írta: ecolounge
2014/11/29

Háború utáni állapotok uralkodnak Ausztrália harmadik legnagyobb városában azok után, hogy irdatlan erejű vihar csapott le a térségre.

Ausztrália harmadik legnagyobb városában, a 2,2 millió lakosú Brisbane-ben még jelenleg is folyamatban van a romok eltakarítása azok után, hogy egy komoly vihar söpört végig Délkelet-Queensland területén.

Golflabda méretű jégdarabok hulltak az égből. Az óránkénti 130-140 kilométeres sebességgel tomboló irdatlan szél vasútvonalakat rongált meg, villanyvezetékeket tépett le és fákat csavart ki. Az ítéletidőben több mint kilencvenezer lakás maradt áram nélkül, tizenketten sérültek meg könnyebben, halálos áldozatokról nem érkezett hír.

A közlekedési miniszter, Scott Emerson szerint 30 éve nem pusztított ekkora vihar a térségben. Közölte, hogy a kár megközelítőleg 54 millió fontra tehető.

Természetesen ez is összefügg a klímaváltozással. A biztosítók kalkulációja szerint a klímaváltozás évente 2 - 4% -os növekedést jelenthet a vagyonkárokat érintően. Csak 2013-ban 880 katasztrófaesemény történt a világon, ami több az előző évekénél. Európában elsősorban az árvizek járultak hozzá a pusztításhoz, de a németországi jégeső is katasztrofálisnak bizonyult. A 2014-es év katasztrófatörténetébe minden bizonnyal bevonul majd a Brisbanei vihar.

forrás: bbc.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló