Régi emberi lábnyomok Angliában

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/12

A több mint 800 ezer éves leletekre Happisburgh partjainál, egy ásatási terület közelében bukkantak. A lábnyomok közvetlen bizonyítékai a legkorábbi emberi jelenlétnek Észak-Európában. "Ez az egyik, ha nem a legfontosabb felfedezés, amelyet valaha Nagy-Britannia partjainál tettünk" - mondta a lábnyomokat felfedező Nick Ashton, a londoni British Museum munkatársa.

A nyomokra egy tavaly májusi apály során találták. A tenger kimosta a homokos partot, felfedve az azon elterülő hosszúkás mélyedéseket. A happisburghiek az Európában ez idáig feltárt legrégebbi emberi lábnyomok, mindössze három másik leletegyüttes van, amely korábbról származik, de azok mindegyikét Afrikában tárták fel. A legkorábbi 3,5 millió éves és Tanzániában azonosították. Az angliai lelet kormeghatározását a lelőhely geológiai jellegzetességeiből és a közelben talált ló-, illetve mamutfosszíliák alapján végezték.

A mélyedéseket nem sokkal beazonosításuk után elöntötte a víz. A helyszínen dolgozó kutatócsoport azonban videóra rögzítette őket és a felvételt a londoni Természettudományi Múzeum tárlatán fogják bemutatni a hónap folyamán - adta hírül a BBC News.

 

 

A kutatók háromdimenziós képalkotó eljárást alkalmaztak a lábnyomoknál. A képeket elemző Isabelle De Groote, a Liverpool John Moores University munkatársa megerősítette, hogy a vájatok emberi lábnyomok, feltehetőleg öt különböző embertől, egy felnőttől és néhány gyerektől származnak.

Nem ez az első felfedezés a norfolki partvidéken. 2010-ben a régészek több tucat vágóeszközre bukkantak, a talajréteg mélységét és összetételét tekintve koruk 800 ezer és 950 ezer év közé tehető.

De Groote szerint a nyomatok egy részén a sarok, a lábboltozat és még az ujjak is kivehetők. A legnagyobb nyom 42-es európai cipőméretnek felel meg. "Úgy tűnik, hogy a nyomok egy része egy nagyjából 175 centiméter magas felnőtt férfitól származik, míg a legalacsonyabb személy körülbelül 91 centiméter volt" - mondta a szakember.

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy kik hagyták hátra a nyomokat, de nagy az esélye, hogy a Homo antecessor nevű faj képviselőinek nyomaira leltek rá.

Utódaihoz, így például a Homo Sapienshez képest igen kevés információ áll a rendelkezésünkre a Homo antecessorról. Előfordulásuk 800 ezer és 1,2 millió év közé tehető. Magasságuk körülbelül 1,7 méter volt, átlagos agytérfogatuk 1000 cm3 körüli (a modern ember agytérfogata 1350 cm3). A kannibalizmust sem elvető, vadászó-halászó csoport angliai képviselői főként déli mamutokra (Mammuthus meridionalis) vadásztak.

 

 

forrás: MTI, answers.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Törékenyebbek a csontjaink

A modern ember elvesztette végtagjai csontsűrűségének 20 százalékát, mióta áttért a földművelésre körülbelül 12 ezer éve.