Múzeumban a mamutbébi

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/20

Kiállításon mutatja be a londoni Természettörténeti Múzeum Ljubát, a 42 ezer éves mamutbébit, amelyre hét éve bukkantak az észak-oroszországi Jamal-félszigeten.

Az 130 centiméter magas mamutcsecsemő 50 kilós tetemére jégbe fagyva, rendkívül jó állapotban találtak rá Nyugat-Szibériában, a Juribej folyó partján. Tetemét szinte teljes egészében megőrizte az örökfagy, egyetlen hiányossága a farka, amelyet valószínűleg leharapták más állatok. Még a belső szervei is teljesen épek.

Teste kicsit felfújtnak tűnik, ám ez a mumifikálódás következménye, teste hosszú időn keresztül volt a jég hatalmas súlya alatt. A tetemen kék vivianit kristálypor nyomai láthatók, amelyek megtalálhatók minden fosszílián - magyarázta Adrian Lister paleontológus professzor.

Igazán különleges egy háromdimenziós mamutot teljes egészében látni. Megindító szemtől-szemben állni egy jégkori lénnyel, amely ilyen tökéletesen megőrződött, életnagyságú, és olyan, mintha lefeküdt volna, és bármely percben tovább sétálhat. Meg kellett csípnem magam, hogy elképzeljem, 42 ezer évvel ezelőtt pusztult el  - idézte a BBC hírportálja a professzort.

A mamutbébire Jurij Hudi nyenyec rénszarvastenyésztő bukkant rá egy tavaszi napon a folyóparti jégben. A férfi feleségéről nevezték el az állatot Ljubának. Az állatot a Jamal-nyenyeci Regionális Múzeumban állították ki, a londoni Természettörténeti Múzeumban május 23-től szeptember 7-ig látható.


Kép forrása / Szerző: Vasyatka1

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló