Süllyednek az óceánok

Hír

írta: ecolounge
2018/01/20

A jégolvadásnak olyan következményei is vannak, melyekkel eddig nem számoltak a kutatók.

Az elmúlt évtizedekben a jégolvadás hatására akkora mennyiségű víz ömlött az óceánba, hogy a tengerfenék minden jel szerint süllyedni kezdett a megnövekedett súly alatt. Ebből többek között az következik, hogy a tengerszintemelkedés mérései és a hozzá kapcsolódó jóslatok sem pontosak - nagyjából 1993 óta. Sőt, az is elképzelhető, hogy még a tengerbe érkező víz mennyiségét is alábecsülték eddig.

Az, hogy a földkéreg rugalmas, nem újdonság a tudomány előtt. Az elmúlt évekből is több példát láthatunka arra, hogyan változik a felszín. A föld például az árapálymozgás hatására is felgyűrődik, így megváltoztatva a vízelosztást. Egy másik példa a 2017-es Harvey hurrikán, mely annyi vizet öntött Texasra és térségére, hogy a talaj körülbelül 2 cm-el megsüllyedt.

Thomas Frederikse a holland Delfti Műszaki Egyetem kutatója és munkatársai nemrégiben azt vizsgálták, mennyit változhatott a tengerfenék 1993 és 2014 között. A vizsgálat során a grönlandi és antarktiszi jégtáblákkal kapcsolatos adatokat elemezték, és azt is figyelembe vették, hogyan változott a szárazföldön tárolt víz mennyisége az emberi tevékenység (öntözés, gátak) következtében. Az óceánba ömlő víz mennyiségét úgy becsülték meg, hogy öszevetették, mennyit vesztettek tömegükből az egyes földterületek a jégolvadás hatására, és mennyit nőtt a tengerek víztömege az utóbbi évtizedekben. - Ennek eredményeként azt találták, hogy az elmúlt 20 évben az óceán a világ minden táján évente átlagosan körülbelül 0,1 milliméterrel süllyedt meg, ami így összesen 2 milliméternyi süllyedésnek felel meg. Amellett, hogy a változás minden területen észrevehető, az egyes régiókban különböző méreteket ölt: Míg a Csendes-óceán déli részén 0,4 mm-nyi változást mértek, a Jeges-tengeren évi átlagos 1 mm-re tehető a süllyedés mértéke.

Eközben az óceánok vízszintje továbbra is emelkedik... És bár azt hihetnénk, hogy elsősorban az alacsonyabban "fekvő" szigetek az elszenvedői a klímaváltozás eme hozadékának (róluk itt és itt), még nagyobb bajban vannak azok a part menti nagyvárosok, melyek az elmúlt évtizedekben nyakló nélkül termelték ki a talajvizet és a fosszilis tüzelőanyagokat. - Ők ugyanis gyorsabban süllyednek, mint ahogy a tengerszint emelkedik.

A felfedezésből az is következik, hogy pontatlanok az eddigi műholdas mérések, melyekkel a tengerszint emelkedését körülbelül 8%-nyira becsülték. A szatellites mérések során az óceán felszínének magasságát a Föld középpontjához viszonyítják, míg az újabb mérések a tengerfenéktől mérik a tengerszint távolságát. Ahhoz tehát, hogy a jövőben pontosabb képet alkossunk a tengerszintemelkedésről, mindenképp figyelembe kell venni a tengerfenék süllyedését is.

Bár a tengerfenék változása pusztán a számok alapján nem tűnhet igazán nagynak, mégis fontos odafigyelni rá, hiszen az összes óceánt érinti. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a jégolvadásnak olyan következményei is lehetnek, melyekkel eddig nem számolt a tudomány.


Kiemelt kép forrása
Második kép forrása: NASA

 

forrás: livescience.com, zmescience.com

A rovat új hírei

Hasonló