Tengerbe vesző, gyönyörű szigetek

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/08/24

A Carteret-szigetek bennszülöttei után Kiribati lakosai is hazájuk elhagyására kényszerülnek - mielőtt még teljesen elsüllyedne az otthonukat jelentő szigetcsoport. Az ok sajnos ezúttal is a globális felmelegedéssel járó tengerszint-emelkedés.

Arról sokat hallani, hogy ha az emberiség továbbra is kizsákmányolja a természetet, nem törődve a nagyon is elképzelhető, súlyos következményekkel, víz alá kerülhet például Anglia, Hollandia és Dél-Amerika. Amíg azonban ez "csupán" pesszimista jóslat, addig vannak olyan kevéssé ismert, de annál gyönyörűbb, eldugott helyek a világon, amelyek a legkevésbé tehetnek a globális felmelegedésről, mégis az ő életüket lehetetleníti el annak hatása.

2015-re teljesen eltűnhet a Carteret-szigetek
Az egyik földi paradicsom, amely sajnos már visszafordíthatatlanul áldozatul esett a tengerszint-emelkedésnek, az Óceániában található, Pápua Új-Guineához tartozó Carteret-szigetek. Az atoll (korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú szigetcsoport) 30 kilométer átmérőjű, öt nagyobb tagból áll. Legmagasabb pontja csupán másfél méter, és egyre csak csökken.

A szigeteket 1767-ben fedezték fel, és 1896-ban egy helyi bennszülött asszony vásárolta meg jelképes "összegért": négy fejszéért és 5 kiló dohányért. Bár az üzlet sikeresnek bizonyult, hiszen a kis földi éden hamar felvirágzott, a folyamatosan emelkedő tengerszint egyre nagyobb kihívást jelentett a helyieknek. Évtizedekig védőgátak építésével és mangroveerdők telepítésével próbáltak védekezni, ám ez nem volt más, mint szélmalomharc - végül alulmaradtak a természettel szemben.

2003. november 25-én a Pápua Új-Guinea-i kormány elrendelte a szigetek teljes kiürítését: 2005-ban megkezdődött a háromezer őslakos evakuálása egy biztonságosabb helyre, a közeli Bougainville-szigetekre. Ez volt az első eset, amikor egy teljes népcsoportot kellett kitelepíteni a globális felmelegedés következményeként.
A kutatók 2007-ben 2015-re jósolták a szigetek teljes alámerülésének idejét.

Kiribati: a szigetcsoport, amely lakossága egyetlen atollra zsúfolódott össze
A Csendes-óceánban, félúton Hawaii és Ausztrália között elterülő törpeállam, a Kiribati Köztársaság 1979-ben vált teljesen függetlenné Nagy-Britanniától (korábbi neve Gilbert-szigetek volt). Ám sokáig az ottani lakosok sem élhettek gondtalanul, hiszen a 33 korallszigetből (amelyből 21 volt lakott) 1999-ben már kettőt, Tebua Terawát és Abanuebát, a tengerben elsüllyedtnek nyilvánítottak.

Sajnos a többire is ez a sors vár, hiszen az atollok alacsonyak, legtöbbjük csak mintegy 2 méterre emelkedik ki a tengerből. A helyzet odáig fajult, hogy 2012 óta Kiribati 113 ezres lakosságának jelentős része már az ország közigazgatási központjának számító Tarawán, egy öböl mentén patkó alakban elterülő szigetláncon zsúfolódik össze.

A kutatók ugyan az évszázad végére teszik annak a veszélynek a realizálódását, hogy a többi kis sziget is víz alá kerül, azonban már Anote Tong elnök 2008-as felhívásából kiderült, hogy az élet ellehetetlenedése máris kezdetét vette. Egyre fenyegetőbb az édesvízhiány, a szigeteken nincsenek folyórendszerek vagy víztározók és a lakosság előtt szinte ismeretlen a ciszterna, amely felfoghatná az esővizet. Egyetlen édesvízforrásuk a talaj víztároló rétege volt és éppen ezt fenyegeti az óceán emelkedő szintje...

2012-ben az egész világot bejárta az a szomorú hír, hogy Tong elnök már országa kilakoltatását készíti elő: a "szomszédos", több mint 2000 kilométernyire lévő Fidzsi második legnagyobb szigetén, Vanua Levun vásárolna ötezer hold földet. A The Daily Telegraph című brit lap ezt a lehetséges lépést akkor a  modern idők éghajlatváltozás okozta első tömeges elvándorlásaként jellemezte. Az idei hírek szerint a kiribati diplomácia már mérsékeltebb álláspontot képvisel: a miniállam Fidzsin szolgálatot teljesítő diplomáciai képviselője, Reteta Rimon leszögezte: hazájának egyelőre nem a "költözés" jelenti az elsődleges feladatot, hanem az előkészítés: földterület művelésre és lakhatásra való alkalmassá tétele. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az emelkedő tengerszint előbb-utóbb arra kényszeríti majd Kiribati teljes lakosságát, hogy máshol keressen boldogulást, Fidzsi pedig a lehetséges új otthont jelentheti számukra.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló