Száznyolc éven át hánykolódott a tengeren a világ legrégebbi palackpostája

Hír

írta: MTI
2016/04/26

Világrekordot jelentő 108 éven, 4 hónapon és 18 napon át hánykolódott az Északi-tengeren egy palackposta, amelyet egy angol tengerbiológus dobott a vízbe az áramlások vizsgálatára.

George Parker Bidder annak idején több mint ezer palackot indított útnak. A közelmúltban megtalált üzenetet 1906. november 30-án hajította a tengerbe. A palackot tavaly vetette partra a víz Amrum német szigetnél, és egy ott nyaraló német nő, Marianne Winkler találta meg - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A palackból kivett képeslapon angolul, németül és hollandul is szereplő üzenetben a kutató azt kérte a megtalálótól, hogy juttassa vissza a lapot a dél-angliai Plymouthban működő Tengerbiológiai Egyesületnek (MBA). Winklerék az utasításoknak megfelelően ráírták a képeslapra, hogy hol és mikor találták meg a palackot, majd egy Biddernek címzett borítékba tették a lapot.

Az 1884-ben alapított egyesület még ma is létezik, és bár volt némi csodálkozás Plymouthban, amikor a levél megérkezett, a városban még ma is ismerősen cseng Bidder neve. Az 1954-ben, 91 évesen meghalt kutató  palackpostái révén elsőként bizonyította, hogy az Északi-tenger mélytengeri áramlata keletről nyugatra mozog.

A palackba zárt üzenet kerek egy shilling jutalmat ígért a megtalálónak, melyet a kutatóintézet készséggel el is küldött Winklernek.

"Találtunk egy régi shillinget, azt hiszem az eBay-en. Elküldtük neki egy köszönőlevél kíséretében" - mondta az egyesület szóvivője.

A Guinness Rekordok szerkesztősége megerősítette, hogy a tengeren töltött 108 évvel, 4 hónappal és 18 nappal hivatalosan is Bidderé a világ legrégebbi palackpostája. A korábbi csúcstartó egy 2013-ban, a Shetland-szigeteken talált palack volt, amely 99 évet és 43 napot hánykolódott a tengeren.

címkék:  rekordok tenger víz
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Műanyag labirintus

A lengyelországi Katowice fesztiválon PET palackokból álló labirintust készítettek.