Műanyag labirintus

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/07/22

A Luzinterruptus művészetekkel foglalkozó anonim közösség a Lengyelországban megrendezett Katowice utcai fesztivál keretében alkotta meg Műanyaghulladék-labirintusát. Az alkotók célja, hogy installációjukkal felhívják a figyelmet a műanyag hulladékokkal kapcsolatos problémákra.

Az alkotás alapanyagát a helyi flakongyárból, illetve a lakosok adományaiból szerezték be. Az így összegyűlt 26 méternyi hulladék hegyből építették meg a 7 m hosszú, 5 m széles és 3,4 m magas labirintust.

A 6000 PET palackból álló színes installáció valóban hatásos, már távolról is vonzza látogatóit. A napfényt átengedő flakonokat éjszaka LEDek világítják meg.

"Költői formában akartuk demonstrálni a műanyag hulladékokkal kapcsolatos problémákat, miközben fókuszáltunk a palackozott vízben rejlő nagy üzletre, amely óriási veszélyt jelent a fejlődő országokra nézve." - nyilatkoztak az alkotók.

Mi a baj a műanyag flakonokkal?
A flakonok, PET palackok csupán egy töredéke kerül újrahasznosításra. Évente több mint 9 millió tonnányi műanyag szemét kerül az óceánokba, amelyek végül az áramlatoknak köszönhetően egy pontban tömörülnek össze az áramlatok találkozásánál, óriási szemétszigeteket alkotva. Az egyik legnagyobb ilyen úszó szörnyeteg mérete - a legoptimistább becslést alapul véve is - Magyarország területének több mint a hétszerese. Korábban írtunk a jelenségről. A hulladékszigeteket alkotó szemétben nagyrészt vizes flakonok, kupakok, műanyagpoharak találhatóak. Ezek a műanyagok sosem bomlanak le teljesen, csupán egyre jobban elaprózódnak a sósvíz hatására, végül pedig a vízi állatok által bekerülnek a táplálékláncba, mérgezve az állatokat és az embereket is. Arról nem is beszélve, hogy a szemét jelenléte által az óceánok és tengerek még jobban veszítenek lúgosságukból, amelyet a klímaváltozás is indukál. Ennek eredménye pedig az, hogy napjainkban már egymás után jönnek létre oxigénben szegény, illetve oxigénmentes óceáni és tengeri halálzónák, ahol még a legszívósabb tengeri élőlények is elpusztulnak.

További képek az alkotásról:

Képek forrása, további fotók és érdekes információk a projekt weboldalán.


A rovat új hírei

Hasonló

Startolt a 4. PET Kupa!

A hajós flotta saját építésű pillepalack hajókkal vág neki a Felső Tisza 70 folyamkilométeres távjának, hogy kitakarítsa a ...