Tízmilliárdos támogatás a hazai méhészeknek

Hír

írta: MTI
2022/03/29

Méh állatjóléti pályázatot hirdet a kormány, hogy ezzel növelje a méhészeti ágazat hatékonyságát. Az állatjóléti feltételek javítása fontos szerepet játszik a méh-egészségi problémák megelőzésében, így a biodiverzitás megőrzésében is.

Nagy István agrárminiszter a megújult Méhészettörténeti kiállítóhely keddi átadó ünnepségén beszélt az új pályázatról, mely a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. A támogatást várhatóan 2024. december 31-ig tartó kötelezettségvállalási időszakkal hirdetik meg még idén az első fél évben.

A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén, 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente, keretösszege 10 milliárd forint. A magyar méhészet és a haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik, és a kormány célja, hogy Magyarország a világ egyik fontos méhészeti és génmegőrzési tudásközpontjává váljon.

Nagy István beszélt arról is, hogy a gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ méhészeti és méhbiológiai osztálya egyedülálló szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A Gödöllői arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal rendelkező osztály az elmúlt 120 évben a méhésztársadalommal együttműködve segítette az ágazat fejlődését a hozzá tartozó méhészeti parkkal, az országban egyedülálló méhészeti könyvtárával, valamint a most megújult méhészettörténeti kiállítóhelyével.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Myriams


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Ha a méhek kipusztulnak

Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek is csak négy éve marad - mondta állítólag Einstein.