Több a "rákos falu" Kínában

Hír

írta: ecolounge
2013/10/08

A környezetvédelmi minisztérium által korábban becsültnél több olyan település van Kínában, ahol kiugróan nagy arányban laknak rákos betegek.

A befolyásos, szókimondásáról ismert és az állami médiánál liberálisabb Cajcsing című magazin írásában egy vízügyi szakértőt idéz, aki szerint az elmúlt évtizedekben csak a talajvíz szennyezettsége több mint 200 "rákos falu" kialakulásához vezetett az országban. Az elnevezés többnyire ipari központok, gyárak mellett fekvő településeket takar, amelyek lakói körében - a létesítmények károsanyag-kibocsátása következtében - a nemzeti átlagnál jelentősen magasabb a rákos megbetegedések aránya.

A jelenség létezését - hosszú évek hallgatása után - idén február közepén ismerte el hivatalosan is a kínai vezetés, a Környezetvédelmi Minisztérium nyár végén ismét foglalkozott a témával. A "rákos falvak" kialakulásához több évtized kontrollálatlan környezetszennyezése vezetett. Elsősorban vegyi szennyezésről beszélünk, amely környezetvédelmi katasztrófákhoz vezetett, ivóvízbázisokat tett tönkre, valamint számos egészségügyi és szociális problémát eredményezett az országban.

A környezetvédelmi minisztérium februárban konkrét településeket felsoroló listát is közzétett, összesen 30-32 ilyen települést nevezve meg Kínában. A minisztérium ugyanakkor - hangzott el már akkor is a kritika - túlságosan óvatosan járt el a becslésekkel, a valóságban harmincnál jóval több, akár több száz ilyen falu is lehet az országban.

A Cajcsingnak nyilatkozó Vang Hao, a kínai vízkészletekért és vízenergiai kutatásokért felelős országos intézet vezetője az első, aki szakértőként megerősíti ezeket a találgatásokat. Vang rámutatott: a legutóbbi adatok szerint az intézet által figyelemmel kísért vízi bázisok 55 százaléka szenved ma valamilyen fokú szennyezettségtől, komoly mértékben emelve a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Mindenekelőtt a keleti Csöcsiang, Fucsien, a közép-kínai Hopej, Hunan és Csianghszi, valamint a déli Jünnan tartományok érintettek - sorolta a tudós.

A rákos falvak témáját évek óta kutató Teng Fej hongkongi újságíró arra emlékeztetett, hogy még a hivatalos becslések szerint is mintegy 18 ezer olyan vegyi üzem van, amely szennyező hatással van a talajvízre, vagy hozzájárult a rákos megbetegedések számának növekedéséhez. Teng négy évvel ezelőtt 250 körülire becsülte az érintett települések számát, ám mint maga fogalmazott, "ez is csupán konzervatív találgatás".

Az egészségügyi minisztérium 2013-as statisztikái szerint a rákos megbetegedések aránya a kínai gazdasági csoda óta ugrásszerűen nőtt - négy közül egy kínai rákban hal meg. Ez az arány 80%-al emelkedett az elmúlt 30 évben. A betegség 2,7 millió ember halálát okozza évente, s minden évben 3,12 millió új rákos megbetegedést regisztrálnak, vagyis minden nap 8550-et. A leggyakoribb halálokok között a tüdő-, a máj- és a gyomorrák áll a lista élén - derül ki az adatokból.


Kép forrása / Szerző: Anjali aisha

 

forrás: MTI, ecolounge.hu

A rovat új hírei