Rákos települések

Magazin

2013/10/01

A kínai kormány februárban elismerte, hogy évtizedek gondatlan szennyezése számos településen rákos megbetegedéseket okozott. Kína Környezetvédelmi Minisztériuma feltérképezte, hogy az utóbbi években a vegyi szennyezés környezetvédelmi katasztrófákhoz vezetett, ivóvízkészleteket tett tönkre, valamint számos egészségügyi és szociális probléma forrása volt, többek között így alakultak ki a „rákos települések”.

Környezetvédők régóta kampányolnak, hogy a kormány elismerje a favak százainak létezését, ahol a rákos megbetegedések aránya jóval magasabb a szennyezett föld, víz és levegő miatt. Környezetvédők úgy gondolják, hogy a beismerés az első pozitív lépés, ami előfeltétele annak, hogy a problémát kezeljék. Korábban az a tendencia volt megfigyelhető, hogy a kormány háttérbe szorította, vagy teljességgel eltusolta a környezet szennyezésével kapcsolatos ügyeket. Ha ez a hozzáállás folytatódik, akkor a hatások hosszú távon is fennmaradnak.  Egy hatástanulmány arra figyelmeztet, hogy Kína súlyos problémákkal kell, hogy szembesüljön a kémiai szennyezés kontrolljának hiánya, a vállalatok nem megfelelő kockázatkezelése, a hatóságok hatékonytalan felügyeleti gyakorlata miatt. A lakosság is egyre inkább aggodalmát fejezi ki. Nem hiába.

A rák Kína első számú gyilkosa, a rákos megbetegedések aránya a kínai gazdasági csoda óta ugrásszerűen nőtt - négy közül egy kínai rákban hal meg. Ez az arány 80%-al emelkedett az elmúlt 30 évben. Szakértők azt jósolják, hogy a tüdőrák aránya a légszennyezés miatt továbbra is nőni fog, még akkor is, ha a kínaiak cigaretta függőségét sikerül is kissé visszaszorítani. Mára a légszennyezés Kína első számú napirendi pontja a pekingi, illetve más nagyvárosi szmog riadóknak köszönhetően. Egy júliusban nyilvánosságot kapott tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. A kínai Hszinmin magazinban közölt felmérés szerint egy, a szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

Másik nagy probléma a talajvíz szennyezettsége. Figyelemfelkeltés céljából környezetvédők egy csoportja online kampányt indított, ami arra buzdítja az internethasználókat, hogy fotókat töltsenek fel az otthonaik közelében található szennyezett folyókról, ugyanis ha a talajvíz szennyezése ilyen mértékben folytatódik, az nem csak az embereket fogja megölni, hanem Kína egész egészségügyi rendszere is összeomolhat a megbetegedések számának növekedése miatt.

Augusztusban a China Daily című angol nyelvű napilap ismertetett egy kormányzati tanulmányt, amely többek közt megállapította, hogy a mintegy ezer kilométer hosszú Huaj folyó mentén található "szennyező források" vezettek az ország egyes részein az úgynevezett "rákos falvak" kialakulásához. A folyó három tartományon is keresztülhalad, Honan mellett Anhuj és Csiangszu területén. A környező papírgyárak, bőrfeldolgozók és műanyag üzemek már 30 éve engedik bele szennyvizüket a folyóba. Vannak vegyi üzemek és gyógyszeripari gyárak is, s az egyre szaporodó kisebb, még kevésbé ellenőrzött termelők és feldolgozók csak rontottak a helyzeten. A tanulmányban, amelyhez az adatokat tíz éve kezdték gyűjteni, megállapították, hogy a daganatos betegségek előfordulása a Huaj folyó mentén 50 százalékkal magasabb, mint a 2004-05-ös országos átlag. A vizsgálatot végzők az 1980-as évektől regisztrált vízminőségi adatokat, és az 1970 és 2005 közötti rákos megbetegedések számát vették alapul.

A kormány felismerte, ha politikai stabilitását meg szeretné őrizni, akkor igenis foglalkoznia kell környezetvédelmi kérdésekkel. Nemrég arról számoltunk be, hogy Kína érdemi lépéseket kíván tenni a tisztább környezetért, a kormány komolyabban kíván fellépni a környezetkárosítással szemben. Májusban a kormány utasításba adta több mint 1400 kínai vállalatnak, hogy le kell állítaniuk elavult technológiájú termelésüket. Határidőként a tegnapi napot, azaz szeptember 30-át jelölték meg. Az érintetteknek (tizenkilenc iparág, köztük acélipar, a kokszgyártás, a cement- és a papíripar) az év végig véglegesen fel kell számolniuk nem fenntartható, avagy energiaigényes, környezetszennyező kapacitásaikat.


Kiemelt kép illusztráció, forrás / Szerző: High Contrast
Második kép, forrás / Szerző: United States Fish and Wildlife Service

 

forrás: telegraph.co.uk, MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Csökkentsük a rák kockázatait!

A nemzeti rákellenes naphoz, április 10-éhez kapcsolódva a rák kialakulásának kockázatát csökkentő javaslatokkal teli listát ...

Visszatért a szmog Pekingbe

A kínai fővárost sűrű szmog borította, a pekingi polgárokat sms-ben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre ...