Több mint 220 millió eurót fektet környezetbarát és alacsony karbon-kibocsátást célzó projektek megvalósításába az EB

Hír

írta: MTI
2016/11/04

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az uniós költségvetésből fedezett 222,7 millió eurós beruházási csomagot a fenntarthatóbb és karbonszegény projektek uniós tagállami megvalósítása érdekében. A környezet javítása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében mozgósított uniós finanszírozás további beruházásokat lehetővé téve összesen 398,6 millió eurót (mintegy 123,5 milliárd forint) fordít 23 tagállamban megvalósuló 144 új projektre.

Magyarországon két program részesül uniós támogatásban, összesen 4,6 millió euró (mintegy 1,4 milliárd forint) értékben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 3,6 millió eurós támogatást kap a parlagi sas állomány megóvására a madárpopuláció növelésére. Várakozások szerint a tenyésztésből eredő populációnövekedés több mint 10 százalékos lehet, az éves halálozási arány pedig kevesebb, mint 12 százalék. Az egyesület hangsúlyosabban kívánja felhívni a közvélemény figyelmét a veszélyeztetett madárfajra, emellett az elnyert összeg legalább három bűnvádi eljárást is támogat a sasokat levadászó magánszemélyek ellen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 1 millió eurós támogatást kap a magyar nemzeti élelmiszer-hulladék megelőzési terv részét képező programja megvalósítására. A projekt célja, hogy csökkentse a háztartásoknál keletkező hulladék mennyiségét, változtasson az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos lakossági szokásokon. A program egy kommunikációs kampány segítségével azt szeretné elérni, hogy évente fejenként 4 kilogramm alá csökkenjen a keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége Magyarországon.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A parlagi sasok védelmében

A ragadozó madarak védelmében Falco a méregkereső kutya már egy éve segíti a hazai természetvédők munkáját.