A parlagi sasok védelmében

Hír

írta: Admin
2014/12/25

November elején mutatkozott be a nagyközönségnek Falco, a méregkereső kutya, aki már egy éve segíti a hazai természetvédők munkáját. A ragadozó madarak mérgezése komoly probléma Magyarországon, a mérgezések visszaszorítása a parlagi sasok védelmét célzó LIFE program egyik fontos célkitűzése is.

Falco egy év alatt 160 terepi keresésben vett részt, 843 elhullott állattetemet és mérgezett csalétket talált, ezek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja. Az ő munkájának is köszönhető, hogy két ügyben ítéletre várnak a vádlottak.

A mérgezések komoly problémát jelentenek
A fokozottan védett parlagi sas európai állományának jelentős része Magyarországon illetve Szlovákiában él, épp ezért kulcsfontosságú szerepünk van a faj védelmében.
A madarakra leselkedő veszélyek közül jelenleg a mérgezések a legjelentősebbek. A mérgezések egy része gondatlanságból történik, például rágcsálóirtó szerek helytelen kihelyezése miatt. Ez esetben nem a ragadozók a célpontok, a méreg azonban ő szervezetükbe is bejut a mérgezett zsákmányállaton keresztül. A mérgezések másik típusa viszont egyértelműen a ragadozók ellen irányul. Az elkövetők általában már korábban betiltott szereket használnak és tudatosan károsítják a természetet. Ilyen esetekkel a természetvédők a 70-es évek után hosszabb ideig nem találkoztak, azonban 2005-ben az állatmérgezés újra felütötte fejét. Sajnos az utóbbi években megtöbbszöröződtek az említett történések (például 2010-ben 108 védett madár pusztult el mérgezés miatt).

A műholdas jeladó életet menthet
A műholdas jeladók nemcsak a parlagi sasok életmódjáról szolgáltatnak sok új információt, de nemegyszer már életet is mentettek. Előfordult ugyanis, hogy egy mérgezés miatt legyengült állatra a jeladónak köszönhetően találtak rá, és így még időben tudtak segíteni rajta.
A jeladós madaraknak köszönhetően a kutatók sokat megtudhatnak arról például, hogy a fészekből kirepülő madarak milyen távolságokat járnak be, hol töltik a telet, mikor foglalnak territóriumot. A jeladóknak köszönhetően néhány kalandvágyó parlagi sas világjáró repüléseiről is értesülhetünk. Ilyen volt például Gabi, aki kirepülése után Afrika felé vette az irányt, átrepülte a Földközi-tengert, majd a Szaharát, és meg sem állt Ghánáig. Később visszatért a Hortobágyra, azaz másfél év alatt 16 országban járt, és 10 ezer km-t tett meg.

Épül már a Parlagi Sas Látogatóközpont
A parlagi sasok egyik legfontosabb hazai élőhelye a Jászság, nem véletlen, hogy épp Jászárokszállás közelében épül fel 2015-re az a látogatóközpont, mely fontos helyszíne lesz a természetvédelmi, kutató és szemléletformáló munkának is. Speciális röpdék is készülnek, ahol a mérgezett vagy meglőtt sasok, megfelelő gyógykezelést követően lábadozhatnak majd. A környék a parlagi sasok fontos telelőhelye is, ezért egy sasetető helyet is kialakítottak itt, a téli történéseket pedig webkamerán keresztül bárki élőben követheti az interneten keresztül. (http://parlagisas.hu/content/webkamera)


Képek forrása: parlagisas.hu / Szerző: Orbán Zoltán, Deák Gábor, Morvai Szilárd

 

 

forrás: parlagisas.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Hazai sasszámlálás

Összesítették az évente megrendezésre kerülő országos sasszinkron eredményeit. A fekete sas meglepést okozott.

Gazdagodó madárvilág

Közel 3000 km-en zajlottak megfigyelések Európa Amazonasa, avagy a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén.