Új üvegházhatású gázt azonosítottak

Hír

írta: MTI
2013/12/12

Az új, hosszú életű, konszolidált üvegházhatású gázt a torontói egyetem kémiai tanszékének kutatói azonosították. Kiderült, hogy a légkörbe jutó eddig ismert üvegházhatású gázok közül az újonnan felfedezett PFTBA van a legnagyobb hatással a globális felmelegedésre.

A PFTBA nem a természetben keletkezik, az ember állítja elő, és a XX. század közepe óta használják elektromos berendezésekben. Jelenleg főként elektronikus teszteléshez használt folyadékokban, valamit hőátviteli anyagként alkalmazzák.

Nincs olyan ismert folyamat, amely megsemmisítené vagy eltávolítaná a Föld légkörének alsó rétegéből, ezért nagyon hosszú életű, valószínűleg több száz évig fejti ki hatását, és csak a légkör felső részében semmisül meg.

A különböző gázok eltérő mértékben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz, mivel a sugárzást különböző hullámhosszúságon nyelik el. A globális felmelegedési potenciált (GWP - Global Warming Potential) különböző gázok üvegházhatásának számszerűsítésére használják, hogy összehasonlítsák ezen gázoknak az éghajlatra gyakorolt halmozott hatását egy meghatározott idő intervallumban (általában 100 év). Értékét azonos tömegű szén-dioxidhoz képest határozzák meg, mivel ez a legfontosabb üvegházhatású gáz, amely hozzájárul az ember által okozott globális felmelegedéshez - magyarázta Cora Young, a kanadai kutatócsoport tagja.

Mivel a PFTBA különösen hosszú ideig él a légkörben, ezért nagyon magas a sugárzás-elnyelő hatásfoka, ebből adódóan nagyon magas a globális felmelegedési potenciálja. 100 éves időszakra kalkulálva a PFTBA egyetlen molekulája azonos hatást gyakorol a klímára mint 7100 szén-dioxid molekula - tette hozzá Angela Hong a kutatócsoport másik tagja.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló