"Birtokolj kevesebbet, élj többet!" - Júniusban lesz Magyarország első minimalista életmód fesztiválja

Hír

2018/05/28

Tele van a szekrény 5 éve fel nem vett ruhákkal, a játékok ledőlnek a gyerekszoba polcairól, a konyhai fiókok nem záródnak a kacatoktól? Túl sok dolgot halmozunk fel feleslegesen, és ezek nagy része egyszer használatos. Vannak, akik azt vallják, ha kevesebb tárgyat birtoklunk azzal nemcsak időt, energiát és pénzt takarítunk meg, hanem felszabadultabban élhetünk. Magyarország első minimalista életmód fesztiválján bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét kevesebbel. A Simplicity fesztivál Budapest első hulladékmentes rendezvénye is lesz 2018. június 2-án.

Hétköznapi, otthoni zűrzavarunk rendbeszedése rengeteg energiánkat és időnket emészti fel.  A rendrakáson túl 3.680 órát, avagy 153 napot töltünk el életünk folyamán azzal, hogy megtaláljuk tárgyainkat ebben a zűrzavarban, és állítólag naponta kilenc dolgot veszítünk el, amely 198.743 db tárgy életünk során: pl. telefonok, kulcsok, napszemüvegek és papírok.

Az otthonainkban több a tévé, mint az ember. Egy átlagos amerikai házban például 300.000 darab tárgy van, és míg az otthonok mérete közel háromszorosára nőtt az elmúlt 50 évben, az emberek 25%-a bérel külön raktárt a cuccainak, amelyektől nem tud megválni.

Túl sok dolgot birtoklunk és gyűjtünk, amelynek nagyrésze felesleges. Ha nem raktározzuk, akkor kidobjuk őket.
A felesleges, egyszerhasználatos cuccaink révén, és a rengeteg csomagolóanyagnak köszönhetően napi 1 kg szemetet termelünk fejenként Magyarországon.

A gyerekszoba sem kivétel. Egy átlagos 10 éves gyereknek 238 játéka van, de mindössze 12 játékkal játszik. Ráadásul tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a gyerekek tárgyakkal túlzsúfolt szobája, és programokkal teletűzdelt napirendje folyamatos apró stresszforrás, amely túlterheli a kicsi érzékelőképességét.

A tárgyak vásárlása a boldogságot, és biztonságot jelenti sok ember számára. Az egyedülálló fiatal nők és a gyerekek impulzusvásárlásaira külön marketingstratégiák épülnek. Ez az, amikor nem mérlegelek, hogy valóban szükségem van-e a legújabb kütyüre, rucira, vagy a huszonnyolcadik Transformer figurára, hanem meglátom és azonnal szeretném, hogy megjutalmazzam magam egy lelombozó nap után.

Miközben Magyarországon is folyamatosan nő a fogyasztás mértéke, a magyar háztartások mintegy 25 százaléka képes félretenni, mert úgy gondolja, hogy ez jövedelem függvénye.

Vajon mennyi ideig boldogítanak ezek a cuccok?

Tudjuk, hogy mi az igazán fontos, és mi jelent valódi értéket számukra?
Ezekre fordítjuk a pénzünket, időnket?

Nőhet-e a megelégedettségünk, ha csökkentjük a kiadásainkat?

A fenntarthatósági programjairól méltán elismert Messzelátó Egyesület egy népszerű nemzetközi trend hazai bemutatását tűzte ki célul: az önkéntes egyszerűségét. Itthon is búvópatakként terjed ez az egyszerűségre épülő minimalista életmód, melynek többezer követője vallja, hogy a "kevesebb több". Ezért a Messzelátó Egyesület 2018. június 2-án egy innovatív, beindító, inspiráló, lélekre ható SimplyCity Fesztiválon fogja összekapcsolni mindazokat, akik már maguk is elindultak az egyszerűsítés útján, és azokat, akik vágynak az egyszerűségre. A rend, tudatosság, harmónia, és a felelősségvállalás rendezvényén bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét kevesebbel.

A SimpliCity Fesztivál előadói az idő-pénz-tárgyak hármasságát körbejárva igyekszenek irányt mutatni abban, hogy hogyan törjünk  ki a mókuskerékből, és hogyan teremtsünk felszabadultságot az életükben.
A fesztivál résztvevői izgalmas előadásokon és workshopokon térképezhetik fel, hogy hogyan teremtsenek rendet a zűrzavarból, és hogyan legyenek egyszerűen jól. A SimpliCity Fesztivál megmutatja,

  • mennyi az elég, és min múlik a boldogság megélése,
  • hogyan vásároljunk tudatosan,
  • hogyan szabaduljunk meg a felesleges dolgainktól - hogyan szelektáljunk,
  • hogyan bánjunk tudatosan a pénzünkkel,
  • hogyan osszuk be az időnket úgy, hogy a tevékenységeink valójában feltöltsenek bennünket, és építsék társas kapcsolatainkat.

Meghívott előadók - népszerű bloggerek, vloggerek, szakértők -  személyes tapasztalataikat osztják meg arról, hogy hogyan éljünk felszabadultabban, elégedettebben, és hogyan teremtsünk élhetőbb világot magunknak és gyermekeinknek.

Mert: EGYSZERŰEN JOBB!

WWW.SIMPLICITYFEST.HU

Magyarország első minimalista életmód fesztiválja, Budapest első hulladékmentes rendezvénye.Vásárold meg az utolsó jegyek egyikét a SimpliCity Fesztiválra! Hogyha mindig is érdekelt, miként egyszerűsítheted az életed, hogyan élhetsz nyugodtabban, teljesebb életet, akkor szombaton a @SimpliCity Fesztiválon a helyed, az első önkéntes egyszerűséget bemutató életmódfesztiválon.

Webhelyünk olvasóinak most 20% kedvezményt biztosít a SimpliCity Fesztivál!

Jegyvásárlás itt: https://simplicityfest.hu/#tab-jegyek

A 20%-os kedvezményhez írd be a kuponkódhoz: "utolsolehetoseg"

 

Partnerünk, a MagNet Bank is részt vesz az eseményen:

"A pénzzel kapcsolatos viszonyunk egészen egyedi és sokszor hullámzó. Hol túlmisztifikáljuk a jelentőségét, hol pedig egészen elbagatellizáljuk. Van, hogy azt gondoljuk, a racionalitás talaján állunk a pénzügyeink terén, míg a következő pillanatban vásárlással vigasztalódunk, mikor sérelem ér bennünket. A mi generációnk még keveset tanult a pénzről gyerekkorában. Mikor mi születtünk, nem voltak jelentős bérkülönbségek, a kínálat sem volt különösebben széles, így a többségünk nem kapott a mai világra is alkalmazható mintákat, amiket átörökíthetne, amikor a gyermekeit szeretné tudatosságra nevelni. A tárgyak vásárlása sok embernek a boldogságot és biztonságot jelenti. Az egyedülálló fiatal nők és a gyerekek impulzusvásárlásaira külön marketing stratégiák épülnek itthon is. Ez az, amikor „ennyiért nem lehet kihagyni”, vagy meglátom és azonnal szeretném, mert megjutalmazom magam egy lelombozó nap után egy olyan dologgal, amire nincs is szükségem. Miközben Magyarországon is folyamatosan nő a fogyasztás mértéke, a magyar háztartások mintegy 25 százaléka képes félretenni, mert úgy gondolja, hogy ez jövedelem függvénye. De mit jelent a pénzhez való egészséges viszony? Ezt kutatja az első SimpliCity Fesztivál is, melynek egyik kiemelt témája a pénz. Büszkék vagyunk rá, hogy több száz emberhez szólhatunk mi is és tehetünk együtt a tudatosabb pénzügyi döntésekért.

A MagNet Banknál úgy gondolunk a pénzre, mint egy fontos erőforrásra, amely értékalapon kezelve felvirágoztathat, vagy hiányában épp elsorvaszthat iparágakat. Szavazóeszközként tekintünk rá, amely tudatos döntéseinken keresztül segíthet abban, hogy az fejlődhessen a világban, ami számunkra személyesen fontos. Ha egy évtizedek óta működő családi vállalkozástól veszem meg a gyermekem iskolatáskáját, és nem a multi papírboltban, akkor világos, hogy a pénzem kihez kerül, mit épít. Ugyanezt a direkt hatást kínáljuk az ügyfeleinknek, megtakarításaihoz, akik közösségi betétjeik által egy konkrét hitelfelvevőt segíthetnek amellett, hogy piaci kamatot kapnak a pénzükért. Választhatom a háromgyerekes anyukát, aki egyedül neveli a gyermekeit, vagy épp egy Waldorf iskolát, egy kutyamenhelyet. A hatásom látható, mérhető és transzparens, és azzal a jó érzéssel tarthatom a bankban a pénzem, hogy nem kizárólag az én javamat szolgálta, és a bankom nem helyezte ki hitelbe olyasmire, amivel ne értenék egyet. Én szeretem tudni, amikor valamit vásárolok, hogy annak mi a valós értéke, mennyi munka áll mögötte és mi az a pont, ahol már a hosszú értékesítési láncot vagy a nagy márkát fizetem meg. A MagNet Bank ebben is transzparens: közzéteszi a számlavezetési díjának önköltségi árát, ám emellett szabad döntést biztosít az ügyfelei számára abban, hogy ebből mennyit hajlandók megfizetni. A becsületkasszás rendszer figyelembe veszi, hogy vannak az életnek nehéz szakaszai, mikor fontos, hogy nulla forintért lehessen bankolni, és hálás mindazok irányában, akik felismerik, hogy a fenntarthatóság csak akkor működik hosszú távon, ha a választás szabadságával korrekten élünk.

A demokrácia vajon olyan folyó, amibe csak négy évente tudunk belelépni, vagy a napi pénzügyi döntéseink is meghatározhatják azt? Számít-e, hogy a rajtam megkeresett nyereségének tizedét felajánlja a bankom, hogy annak a civil szervezetnek adhassam, amely legközelebb áll a szívemhez? Számít-e pluszban az a pár forint is, amit minden kártyás vásárlásommal nekik juttatok? Nekem biztosan. Ha a döntéseik által a közösségünk tagjai kicsit is egészségesebb viszonyba kerülnek a pénzzel, rálátnak annak eddig ismeretlen vetületeire is, akkor már óriásit léptünk előre, most például a SimpliCity Fesztivállal karöltve, ahol számos előadáson és workshopon vehetünk részt a tudatosabb pénzügyi döntésekért!"

Pászka Petra, Marketingvezető, MagNet Bank

forrás: Messzelátó Egyesület (Varga Judit), MagNet Bank

A rovat új hírei

Ismét Vadlúd Sokadalom Tatán!

A tatai Öreg-tó partján szombaton rendezik Magyarország legnagyobb madárfesztiválját, az érdeklődők több tízezer madár ...

Hasonló