Cattleya, a kiállítás főszereplője

Hír

írta: Admin
2014/11/10

Az egyik legszebb és legkeresettebb orchidea nemzetsége, a Cattleya lesz az őszi Orchidea- és broméliakiállítás és vásár főszereplője november 14. és 16. között a Vajdahunyadvárban.

A Cattleya virágai hatalmasak és mindenféle színben megtalálhatók. Sok faj virága illatos, kis igényűek, és évente többször is virágzanak. A bemutatón sok egyéb fajta mellett a cattleyák otthoni tartásával kapcsolatban is kaphatnak információt az érdeklődők, akik magyarországi és külföldi kereskedők kínálatából is válogathatnak.

A Cattleya története a 19. század első évtizedéig nyúlik vissza. Az első darabok Dél-Amerikából érkeztek Európába, más orchideák zöld "csomagolóanyagaként". William Cattley, a kor neves orchideagyűjtője figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre, majd az egyiket elültette, és amikor kivirágzott, rögtön meghódította a kertészek, botanikusok és az orchideakedvelő arisztokrácia széles körét, addig nem látott orchidealázat indított el Európa-szerte. A növényt John Lindley botanikus William Cattley-ről nevezte el, így a lilás rózsaszín, nagy és illatos orchideát azóta is Cattleya labiata néven ismeri a világ. A későbbi években egymás után érkeztek be a teherhajók London és Amsterdam kikötőibe, megrakva cattleyákkal. A botanikusok szinte naponta bukkantak egy-egy újabb, addig nem ismert fajra, amelyek botanikai leírását közzétették, és így a világ rövid úton megismerte az újabb és újabb fajokat. A 20. század technikai fejlődése magával hozta a hibridizációs technikák fejlődését, és az 50-es évektől kezdve egyre több hibrid fajta vált elérhetővé.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei