Előzetes felhívás "A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása" című konferenciára

Hír

2019/02/07

A körforgásos gazdaságra vonatkozó szabályozás hazai hulladékgazdálkodásra gyakorolt várható hatásainak áttekintése céljából a HOSZ konferenciát szervez, „A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása” címmel.

Megkezdődött a körforgásos gazdaság jogszabálycsomag hazai jogrendbe való átültetésének szakmai előkészítése. 2018. június 14-én hatályba lépett az alábbi hat, a körforgásos gazdaság megvalósítását célzó, hulladékgazdálkodással összefüggő európai uniós módosított irányelv:

  • a hulladékról szóló 2008/98/EK irányelv (Hulladék Keretirányelv- HKI);
  • a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK irányelv (CSIE);
  • a hulladéklerakókról szóló 1999/31/EK irányelv (HL);
  • az elhasználódott járművekről szóló 2000/53/EK irányelv (EG);
  • az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló 2006/66/EK irányelv (E+A), valamint
  • az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU irányelv (WEEE).

A módosított irányelvek hazai átültetése és a bennük foglalt kötelezettségek teljesítése a környezetvédelmi politikai döntéshozás kiemelt feladata, mivel a tagállamoknak 2020. július 5-ig meg kell hozniuk a szükséges jogszabályi rendelkezéseket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium e folyamat elősegítésére szakértői fórumot hozott létre, amelyben a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége is aktívan részt vesz.

A körforgásos gazdaságra vonatkozó szabályozás hazai hulladékgazdálkodásra gyakorolt várható hatásainak áttekintése céljából a Szövetség konferenciát szervez, „A körforgásos gazdaság hazai megvalósítása” címmel.

Időpont: 2019. március 28. (csütörtök), 9.30 – 15.30 óra között, regisztráció 9.00 órától.
Helyszín: Számalk-Szalézi Szakgimnázium, 1119 Budapest, Mérnök utca 39. Megközelíthető: M4 metró Bikás park megállójától, Fehérvári úton járó villamosok Etele úti megállójától, Tétényi úton közlekedő autóbuszok Bikás park megállójától gyalog, parkolás az épület környékén.

Jelentkezés (külön a vállalati ill. az oktatási intézményekből érdeklődők számára: a www.hosz.org honlapon hamarosan megtalálható jelentkezési lap visszaküldésével az oktatas kukac hosz.org e-mail címre.
Jelentkezési határidő: 2019. március 20., jelentős kedvezmény 2019. március 7-ig!
További tájékoztatás: Major Ágnes képzési vezető, 06 30 900 7323, oktatas kukac hosz.org

A rendezvényt a PTKF/354/2018 sz. okiratban rögzített, az Agrárminisztérium Zöld Forrás támogatásának köszönhetően megvalósuló projekt keretében szervezi a Szövetség, ami 100 diák és tanár részvételét díjmentesen teszi lehetővé. A projekt megnevezése: „Lépések a körforgásos gazdaság irányába. A körforgásos gazdaság hazai megvalósulásának támogatása a hulladékgazdálkodás terén végzett szemléletformálással, konferenciaszervezéssel és honlap üzemeltetéssel.” A honlap elérhetősége: https://hosz.org/korforgas/

Az oktatási intézményekből érkező résztvevők az előadások anyagát pendrive-on  is megkapják.

A témaválasztáshoz kapcsolódik, hogy a Bureau of International Recycling (70 ország hulladékhasznosító vállalatait és nemzeti szövetségeit tömörítő szervezet, amelynek a Szövetség is tagja), 2019. március 18-ára meghirdette a „Global Recycling Day”-t, a szelektív hulladékgyűjtés és hulladékhasznosítás előtérbe helyezésére.


Kép forrása: pexels.com

 

forrás: HOSZ

A rovat új hírei

Hasonló