Úton a körforgásos gazdaság felé

Hír

2018/02/21

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége (HOSZ) 2018. március 27-én konferenciát szervez „Úton a körforgásos gazdaság felé” címmel, amelyen a környezetvédelmi tanulmányokat folytató diákok és tanáraik ingyenesen vehetnek részt.

Körforgásos gazdaság – Az előzmények
Az Európai Bizottság 2015. december 2-án fogadta el a körforgásos gazdaságra vonatkozó jogalkotási csomagot, ami egy uniós cselekvési tervből áll. Ez a termékek teljes életciklusát felölelő intézkedéseket tartalmaz: a tervezéstől, beszerzéstől, gyártástól és fogyasztástól a hulladékgazdálkodáson át a másodlagos nyersanyagok piacáig. Azóta kulcsfontosságú intézkedések születtek a hulladékgazdálkodás, környezettudatos tervezés, élelmiszer-pazarlás, szerves trágya, fogyasztási cikkekre adott garancia, innováció és beruházások területén.

Jelen állás
2017. december 18-án megszületett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodása az Európai Bizottság körforgásos gazdaság javaslatcsomagjáról.
A HOSZ konferenciáján az elfogadott javaslatcsomag legfontosabb elemeit – a hulladék-keretirányelv, a hulladéklerakókra vonatkozó irányelv, a csomagolási irányelv, az e-hulladékokra vonatkozó irányelv, a roncsautókra vonatkozó irányelv, valamint a hulladékelemekre és- akkumulátorokra vonatkozó irányelv módosításait – ismerhetik meg a résztvevők. Számba veszik, hogy várhatóan ezek milyen hatással lesznek – végleges elfogadásuk esetén – hazánk hulladékgazdálkodására, továbbá szakemberek segítségével főbb hulladékáramonként bemutatják a hulladékhasznosítás jelenlegi helyzetét, ezáltal is elemezve az előttünk álló kihívásokat.

Időpont: 2018. március 27., 9.30 – 15.30
Helyszín: Danubius Hotel Aréna**** (1148 Budapest, Ifjúság útja 1-3.)

A részvétel feltételei
1.    Diákok és pedagógusok
A jelentkező első 100 környezetvédelmi tanulmányokat folytató diák és tanáraik (felsőoktatási, szakképzési) térítésmentesen vehetnek részt a konferencián. A helyszínre jutást a fővároson kívüli felsőoktatási intézményekből – a rendelkezésre álló keretösszeg határáig – utazási költségtérítéssel segítik.
A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.
Jelentkezni – csoportosan vagy egyénileg – a jelentkezési lap kitöltésével, és az oktatas kukac hosz.org e-mail címre való elküldésével lehet.
Jelentkezési határidő: 2018. március 7.

2.    Vállalkozások, érdeklődők:
Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével és az oktatas kukac hosz.org e-mail címre való elküldésével, valamint a részvételi díj befizetésével lehet.
Jelentkezési határidő: 2018. március 20. (Kedvezményes részvételi díj március 7-ig!)

Global Recycling Day
A Bureau of International Recycling (BIR: 70 ország hulladékhasznosító vállalatait és nemzeti szövetségeit tömörítő szervezet, amelynek a HOSZ a hazai nemzeti tagja), 2018. március 18-ra meghirdette a „Global Recycling Day”-t, amelynek célja a szelektív gyűjtést és hulladékhasznosítást előtérbe helyező szemléletformálás. A konferenciával ehhez a nemzetközi programhoz is csatlakoznak.

 

forrás: Zöldunió

A rovat új hírei

Hasonló