"Fuss az erdész szemével!" - Tavaszi kihívás a Pilisben

Hír

írta: MTI
2022/04/04

Izgalmas tavaszi kihívással várják a sportolni vágyókat a Pilisben. A kb. 10 kilométeres útvonalon különböző feladatokat kell a tűrázóknak teljesíteni, miközben népszerű látnivalók mellett is elhaladnak.

Az Országos Erdészeti Egyesület Sportolj tudatosan az erdőben - Fuss az erdész szemével címmel indított programsorozatot. A résztvevők az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, így alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 kilométeres útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

A kihívást május végéig lehet teljesíteni. A kör teljesítése közben az a feladat, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről - ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős - készítsenek képet és küldjék el az erdeisportok@oee.hu címre, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

A pilisiborosjenői Föld utca és Határ út sarkáról induló és ide visszaérkező 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése mintegy 327 méter. Az útvonalon számos látnivaló is akad: az első a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll. Tovább haladva immár lefelé, az útvonal talán legismertebb - bár nem erdei kötődésű - egyik attrakciója az egri vár másolata, amelyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek az 1960-as években. Ezután az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont.

A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő - az önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében - 25 hektáros, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú kísérleti örökerdőt hoz létre.

További információ: https://www.oee.hu/sportolj-tudatosan-az-erdoben


Kép forrása: unsplash.com / Szerző: Hendrik Morkel


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló