Mozgással a boldogságért

Magazin

2015/06/10

Számos tanulmány igazolja, hogy a testmozgás hatékony ellenszere a depressziónak, szorongásnak; hatása sokszor felülmúlja a gyógyszerekét. Kellemes mellékhatásairól – mosoly az arcunkon, fiatalos lendületünk megtartása, testünk (lelkünk és szellemünk) karbantartása – nem is beszélve.

Az emberi test mozgásra teremtetett. A régmúltban, a túlélésért való küzdelemben nap- és élethosszat mozgásban voltunk: halásztunk, vadásztunk, gyűjtögettünk, földet műveltünk.  A 21. század átlagemberének életében ennek a mozgásnak csupán a töredéke van jelen, pedig számos kedvező, pozitív egészségügyi előnnyel jár.

Hosszabb élet és a futás
Egy 35 éven keresztül tartó dán kutatás eredményei szerint a futás és kocogás igen hasznos: a rendszeresen kocogók az általános jó közérzet mellett még 6 évvel hosszabb életre is számíthatnak, mint kevésbé aktív társaik. Erről kutatásról itt írtunk bővebben. Futás témában egy másik dán kutatási eredményről is cikkeztünk, amely szerint a túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód. A konklúzió tehát: a futás hasznos és egészségséges, de mint bármilyen más testmozgásnál, ennél is fontos a mértékletesség! És hogy ne csak a dánokat favorizáljuk, íme egy amerikai tanulmány, amely szerint a rendszeres futás - időtartamától és tempójától függetlenül is - csökkenti a szívproblémák miatti halálozás kockázatát.
Magyarországon minden második halálozást szív-érrendszeri betegség okoz, képzeljük el, mennyire javulnának a halálozási statisztikák, ha legalább egy félórás kocogást beiktatna mindenki a hétköznapjaiba.
Valószínűleg ezt a problémát ismerhette fel az USA kormánya is, amely a 18 és 65 év közöttiek számára heti 150 perc közepes intenzitású aerobic gyakorlatot javasol. (Bár az aerobic a hangulatjavításban is szerepet játszhat, ahogyan lentebb írjuk is.)

Stressz- és szorongás leküzdése, hangulatjavítás
Tudva azt, hogy mennyi gyógyszer, antidepresszáns fogy manapság, a mozgás túlontúl egyszerű megoldásnak is tűnik, holott tény, hogy ha rendszeresen mozgunk, könnyebben megbirkózunk a mindennapos stresszel, könnyebben kezeljük a különböző élethelyzeteket. Tehát, ha Ön úgy érzi hogy stresszes, mozogjon! Figyelje meg magát mozgás előtt, közben és után, ha kell, jegyezze fel tapasztalatait, hangulatváltozásával összefüggően is. - A futás kedvező egészségügyi hatásai közt megtaláljuk a hangulat javítását, de természetesen az alacsonyabb intenzitású mozgásformák (jóga, meditáció) is képesek lelki állapotunkat kedvezően befolyásolni. Például egy 2013-as nemzetközi kutatás szerint az összes sport közt a leghatásosabb hangulatjavító az aerobic. A dohányzók, alkoholfogyasztók és kényszerevők stressz-toleranciája alacsonyabb az átlagénál, ez viszont már heti 75 perces mozgással is javítható, szintén egy nemrégiben megjelent kutatás eredményei szerint.

Cukorbetegség és depresszió
A népbetegséggé vált cukorbetegséget vizsgálva, tudósok azt találták, hogy 4-ből 1 beteg lesz depressziós élete során. Kutatások azt már korábban is bizonyították, hogy a terápiás beszélgetés és a meditáció javíthat ezen az állapoton; nemrég pedig arra keresték a választ, hogy milyen szerepe van a mozgásnak: A résztvevőknek 12 hetes meghatározott edzésprogramot kellett követniük. A tesztidőszak végeztével a depressziós tünetek enyhültek, a vércukorszintek kiegyensúlyozottabbakká váltak.

A boldogság és az önbizalom nyomában
Tény, hogy a fizikai aktivitás befolyásolja a szervezetben az ingerületátvivő anyagok - dopamin, szerotonin, noradrenalin - szintjét. Az említett anyagok szerepet játszanak a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom és elégedettség, boldogság érzés megélésében. Mivel a kor előrehaladtával veszítünk dopaminraktárainkból, olyan élményekre van szükségünk, melyek emelik a dopaminszintet! Erre szintén a legjobb megoldás a mozgás! A legtöbb ember azért sportol, hogy csökkentse a súlyát – mondja Mary De Groot, az Indiana Egyetem egyik professzora. Jó hír viszont: a depresszió csökkentéséhez kisebb intenzitású mozgás is elég, mint ami a testsúlycsökkentéshez szükségeltetik. Arra a kérdésre egyelőre senki nem adott választ, hogy mennyit kell sportolnunk azért, hogy boldogabbak legyünk. Mindenesetre a sportnak köszönhetően fittebbek, magabiztosabbak leszünk, amely szintén hozzájárul boldogságunkhoz.

 


A rovat új hírei

Hasonló

A "hosszú élet szigete"

A dél-kínai Hajnan megkapta a hosszú élet szigetének titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja.