Itt a szarvasbőgés-szezon: izgalmas programokkal vár a gemenci erdő!

Hír

írta: MTI
2019/08/25

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben. Egyes területekre korlátozásokat adtak ki, de a Gemenc Zrt. szarvasbőgést hallgató kirándulásokat szervez az érdeklődőknek.

A gímszarvasok a hazai erdők királyai, az egyébként csendes és ritkán látható állatok viselkedése párzás idején látványosan megváltozik. A tekintélyt parancsoló, akár három mázsásra is megnövő, párzásra kész gímbikák jellegzetes hangorkánja a szarvastehenek figyelmének felkeltésére, a konkurens bikák figyelmeztetésére szolgál. A bikák megvívnak egymással a tehenekért, az erdőjárók messziről hallhatják az állatok agancsainak csattanását.

A turistautaktól távol eső erdőrészek nyugalma érdekében az erdészetek korlátozzák a látogatást szeptember végéig, naponta 9 és 15 óra között. A jelzett turistaútvonalakon tehát ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni, azonban a szakemberek arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják a bőgés hangját követve megkeresni őket, ezzel ugyanis az állatoknak ártanak és magukat is veszélyeztethetik.

Az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról az erdészetek honlapjain lehet tájékozódni.

Mi is meghallgathatjuk az "erdő orgonáit"

Korlátozások mellett továbbra is sokféle erdei program várja a természetkedvelőket: Somogyban a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola erdei futóversenyt, az őszi erdei munkákat bemutató ismeretterjesztő napot szervez, s izgalmas programok lesznek a Mesztegnyői Erdei Vasúton és a Zselici Csillagparkban is.

A Gemenc Zrt. augusztus 30. és szeptember 14. szarvasbőgést hallgató túrákat szervez azokhoz az erdőrészekhez, ahol jelentősebb bőgés várható.

A túrák esténként a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indulnak; a természetbarátok augusztus 30-án és 31-én erdei vasúton és lovas fogaton is megközelíthetik a szarvasbőgéstől hangos területeket, szeptember 6-án, 7-én, valamint 13-án és 14-én erdei vasút viszi el a túrázókat a helyszínekre. A Gemenc Zrt. túravezetőkkel várja az érdeklődőket, akik először a Gímvallatás elnevezésű programon hullajtottagancs- és bőgőkürt-bemutatón vehetnek részt, majd levetítik Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét. Az első alkalommal, augusztus 30-án a kirándulást vacsora és borkóstoló egészíti ki a lovas fogatos túra közönségének.

A programot gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, mivel a több órás túrák csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, ezért egy alkalommal, szeptember 13-án gyermekeknek szánt kirándulást szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.


Képek forrásai: 1. flickr.com/The Wasp Factory/Jan Rose; 2. pxhere.com


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló