Ma van a Nemzetközi Duna Nap

Hír

írta: WWF
2015/06/29

Ma van a Nemzetközi Duna Nap, amit 2004 óta ünnepelnek a Duna menti országok, így Magyarország is. Végvári Tamás túrakajakos a Duna Napon fejezi be ötnapos túráját a WWF által kezdeményezett Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum magyar szakaszán. A rezervátum megalakulásának regionális emléknapja egybeesik a Nagy Ugrás európai folyó-ünnepével, amit a WWF Magyarország szervezésében 10 hazai település közös csobbanásával ünneplünk majd július 12-én.

Június 29-ét a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság kezdeményezésére nevezték ki a Duna napjává azzal a céllal, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről. A WWF Magyarország is kitüntetett figyelmet fordít a Duna értékeire. Eddigi legnagyobb szabású vizesélőhely rehabilitációs munkája során a Mohács melletti Szabadság-sziget és mellékág rehabilitációját hajtotta végre két évvel ezelőtt.

Az egyedülálló állami, civil és vállalati összefogás eredményeképpen megvalósult élőhely-helyreállítás mellett a természetvédelmi szervezet egy régiós együttműködés keretein belül dolgozik Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszerének határokon átnyúló védelmén.

A terület Magyarországot és Horvátországot érintő több mint 630.000 hektáros szakaszán 2012. július 12-én hivatalosan is létrejött a Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra Rezervátum (TBR MDD). „A WWF Duna-Kárpátok Programirodája tagjaként a WWF Magyarország elkötelezett munkát folytat annak érdekében, hogy a jelenlegi Bioszféra Rezervátum területét kiterjessze mind az öt Duna menti ország területére. Ezzel hivatalosan is megnyílhatna az út az egyedülálló, öt országot egységbe fogó természetvédelmi kezelési stratégia előtt, amellyel közös erőfeszítéseket tehetünk a folyó és körülötte élő közösségek védelmében” – hangsúlyozta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Végvári Tamás túrakajakos ma fejezi be túráját a Bioszféra Rezervátum magyar szakaszán, ahol a Duna holtágait és mellékágait járta végig. Tapasztalatairól személyesen is beszámol majd július 12-én a Nagy Ugrás központi helyszínén, Dunabogdányban, amit a régióban a Bioszféra Rezervátum Napjaként (Amazon of Europe Day) is ünneplenek. Az eseményre az út során készített fotók mellett azt a kajakot is elhozza majd, amivel teljesítette a Kajakkal Európa Körül 25 000 kilométeres túrájának első(?) szakaszát.

A Nagy Ugrás és az Amazon of Europe Day központi eseménye a fenntartható vízfogyasztás és a vizes élőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország támogatásával valósul meg. A nagyvállalat mellett az Asamer Holding és a MAVA Alapítvány támogatja a WWF munkáját Európa Amazonasának megmentéséért.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Tegyük rendbe vizeinket!

Riasztó adat, hogy a legújabb eredmények szerint hazánkban a természetes folyók és tavak közül csak 12% van jó ökológiai ...