Megnyílt a Zselici Csillagpark

Hír

írta: MTI
2015/06/09

A turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki.

A multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják, az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások lesznek.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Ennek érdekében az esővizet a locsolásra és az illemhelyiségek öblítésére használják, az ivóvizet fúrt kútból nyerik, a fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, és az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.

A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a központot. A helyszín kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet.

A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok jól láthatóak a környéken. A Csillagpark közvetlen közelében korábban már megépült a kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshely és vendéglátási kapacitással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.

Elérhetőség ide kattintva.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Öko-blog ajánló: Evie&Barbie

A környezettudatos anya és lánya blog története 2015-ben kezdődött: akkor döntötte el a magyar édesanya és felnőtt lánya, hogy ...

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Öko-blog ajánló: Evie&Barbie

A környezettudatos anya és lánya blog története 2015-ben kezdődött: akkor döntötte el a magyar édesanya és felnőtt lánya, hogy ...