Gigaprojekt Kínában: 30 futballpálya méretének felel meg a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve

Hír

írta: ecolounge
2016/07/09

4450 panel alkotja a világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsövét. A 30 futballpálya méretű tányér utolsó háromszögletű darabjának a helyére illesztése vasárnap egy órán át tartott. A délnyugat-kínai Kujcsou tartomány Pingtang megyéjéhez tartozó karsztvölgyben mintegy 300 ember figyelte a történéseket.

Hivatalosan szeptembertől kezdődik az éles próbája az 500 méter átmérőjű Aperture Spherical Telescope (FAST) néven emlegetett rádiótávcsőnek. A világűr, a Földön kívüli civilizációk esetleges nyomainak kezdeti kutatását a szakemberek a tervek szerint csak 2-3 év múlva kezdik meg itt.

Méreteit és teljesítményét tekintve a FAST felülmúlja az eddig legnagyobb, 305 méter átmérőjű parabolatükörrel rendelkező Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét, és tízszer olyan érzékeny lesz, mint a Bonn melletti, német-belga határ közelében elhelyezkedő, két síkban szabadon forgatható tükrű rádiótávcső.

A rádiótávcső egyébként valójában nem távcső, hanem antenna, mely az űrből rádióhullámok formájában érkező elektromágneses sugárzást veszi. Ennek segítségével a kozmoszban található információk széles spektruma válik érzékelhetővé.

Az építtető, a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Országos Csillagászati Megfigyelőközpont helyettes vezetője, Csang Hsziao-nien szerint a távcső a következő 10-20 évben megtarthatja világelsőségét. A kínai médiában azt is kiemelik, hogy technológiájának és anyagainak túlnyomó része hazai fejlesztésű, illetve gyártású. Hét vevőberendezéséből 5 kínai, a másik kettő elkészítésében a kínaiak mellett ausztrál és amerikai intézetek közreműködtek.

Szakértők szerint az új, nagy gyűjtőfelületű távcső nagyban fokozhatja majd a kínai űrkutatás hatékonyságát, mivel gyengébb, illetve nagyobb távolságból érkező rádióhullámok észlelésére lesznek képesek. Elmondásuk szerint a helyszín rendkívül különleges, csendes. Amikor a zöldellő dombok ölelésében felfedezték, már sejtették, hogy ez a Kujjang várostól 150 kilométerre délre fekvő katlan ad majd otthont a rádióteleszkópnak. Akkoriban 12 család 65 tagja lakott a környéken. Öt kilométeres körzetben nincsenek lakott települések, a legközelebbi megyeszékhely 25 kilométerre fekszik. - Szerk: A szakértők valószínűleg megfeledkeztek arról a tényről, hogy az érintett terület eredetileg lakott volt. 2016 februárban adtunk hírt arról, hogy a létesítmény 5 kilométeres körzetében élő, több mint 9 ezer embernek véglegesen el kell hagynia tthonát, a rádióteleszkóp zavartalan működése érdekében. A Hszinhua hírügynökség akkori jelentése arról számolt be, hogy a népfront tartományi bizottságának előterjesztése nyomán született döntés értelmében a helyi kormányzat minden érintett lakosnak 12 ezer jüan (félmillió forint) támogatást is ígért. Nagylelkű gesztus...

A kínai szakemberek már most jelezték, hogy nyitott műhelynek szánják, szívesen látják majd a világ különböző részéből érkező szakembereket. Távösszeköttetéssel is lehet majd vele dolgozni, akár a több mint kétezer kilométerre lévő kínai fővárosból.

Az 1,2 milliárd jüanos (51,2 milliárd forint) projektet 2011-ben kezdték.


forrás: MTI, bao.ac.cn

A rovat új hírei

Hasonló

Megnyílt a Zselici Csillagpark

A turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki.