A maradék, ami nem hulladék

Hír

2016/03/18

A tárgyi adományozás Magyarországon még mindig gyerekcipőben jár, a vállalati adományozás elhanyagolható százaléka történik természetben, ezen belül is tárgyak formájában. Erre a problémára válaszolva a Humusz Szövetség az adományozás egy itthon ismeretlen formáját indítja el online felülete segítségével.


Maradékbazár néven 2016 tavaszán hirdeti meg a tulsokcucc.hu tárgyi adománykoordinátori programjának kifejezetten vállalatoknak szánt változatát. A projekt a tárgyi adományozás kultúráját és ezzel párhuzamosan a hulladékcsökkentést hivatott népszerűsíteni, amelynek keretében a gyártás és az irodai munka során keletkező maradékanyagoknak keresnek egyedi felhasználási lehetőséget pedagógusok, oktatási intézmények, kreatív hobbi szakkör vezetők, esetleg művészek segítségével.

A felajánlott maradékok közös tulajdonsága, hogy nem szennyezett, nem veszélyes, egészségre ártalmatlan anyagok, amelyek lehetnek műanyagból, fából, textilből, fémből, papírból,  gyakorlatilag bármiből, ami a fentieknek megfelel és a vállalatok egyébként hulladékként szállíttatnák el. A fogadó oldalnak a felajánlások nagy segítséget jelentenek, hiszen általában éppen az alapanyag az, amiből hiányt szenvednek, hiába van a kreatív felhasználásra számtalan ötletük. A programhoz csatlakozó vállalatok számára egyrészt nagyszerű társadalmi felelősségvállalási lehetőség kis energia ráfordítással, másrészt a felajánlott mennyiségtől függően akár a hulladékelszállítási költségeiket is csökkenthetik.

Mivel az adományozás e formája Magyarországon nem ismert, a Humusz Szövetség 2016. március 24-én továbbképzést szervez a felajánló oldal részére. Rendezvényükön körbejárják a tárgyi adományozás hazai helyzetét és bevett gyakorlatait, a PricewaterhouseCoopers adószakértőjének segítségével az adójogi kérdésekre is keresnek válaszokat, valamint a Morgan Stanley Magyarország és a Vodafone Magyarország közreműködésével a két vállalat adományozási jó gyakorlatait is megismerhetik a résztvevők. A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson azon vállalatoknak, vállalkozásoknak, ahol már felmerült a tárgyi adományozás lehetősége, ám ez idáig még nem éltek a társadalmi felelősségvállalás e formájával. Igyekszik rámutatni, hogy a nyilvánvaló szociális előnyök mellett a környezetvédelmi haszon sem elhanyagolható, hiszen az így felajánlott tárgyak, maradék anyagok végül mégsem kerülnek elszállításra hulladéklerakóba vagy égetőbe.

További információ a programról és regisztráció a március 24-i rendezvényre itt elérhető.

 

A Humusz Szövetségről:

 

A Humusz Szövetség 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Vállalatok részére kidolgozott szolgáltatásaival társadalmi vállalkozása keretén belül tart szemléletformáló képzéseket, vesz részt vállalatzöldítő rendezvényeken, segíti elő a környezettudatos CSR programok elterjedését. Segítséget nyújt az üzleti szféra és önkormányzatok irodazöldítő programjaihoz, a szervezetek anyagtakarékosabb, természeti erőforrásokkal takarékosabban bánó működéséhez.

A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 30 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így szorgalmazza a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat is szolgáló újrahasználati központokat.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

További információ:

Harazin Dorottya

közösségi programvezető

 

Humusz Szövetség

1111. Bp., Saru u. 11.

www.humusz.hu

tel.: (1)386-2648

fax: (1)279-1844


forrás: Humusz Szövetség

A rovat új hírei

Hasonló

Zöldmag Fesztivál

Április 18-án újra kreatív és tartalmas kikapcsolódást ígér az ingyenes ZöldMag Fesztivál az egész család számára.