Normafa terepi program

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/03/11

A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat a wwf.hu/normafa weboldalon.

Aki járt már Budapest „zöld védőbástyáján” a Normafán, az tudja, hogy a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek teszik egyedi kirándulóhellyé. Kevés olyan erdőterület van Magyarországon, ahol sikerült megőrizni ezeket a néha 2-300 évet is megélt, akár egyméteres átmérővel rendelkező famatuzsálemeket.

A WWF álláspontja szerint a síközpont terve veszélyezteti a Normafa különleges élővilágát. A terület leglátogatottabb részén tervezett komplexum kialakítása óhatatlanul fák kivágásával, talajsebzéssel, szennyezéssel és a helyi erdőklíma megváltoztatásával jár.

„Márciusban megkezdtük a Normafát körülvevő erdők idős fáinak felmérését. Az adatgyűjtés célja, hogy bemutassuk minden érdeklődő, valamint a döntéshozók számára, hogy milyen különleges természeti értékekkel rendelkeznek ezek az erdők, amelyek a parkerdőkre jellemző kíméletes gazdálkodás következtében maradhattak fenn évszázadokon át. Munkánk kiegészítheti a jelenleg készülő Natura 2000 hatástanulmányt, és segíthet a megalapozottabb döntések meghozatalában.” – mondta el az akcióról Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdővédelmi Programjának vezetője.

„Az idős, nagyméretű fák felmérésében most bárki részt vehet. Meghatározzuk körméretüket, helyzetüket és fafajukat, amihez szakmai útmutatást, és eszközöket (jegyzetfüzet, kréta, mérőszalag, GPS) biztosítunk. Reméljük, hogy értékeink megismerése hozzájárul majd ahhoz, hogy az országunk egyik legnevezetesebb kirándulóhelyének arculata ne változzon meg, és a sok száz éves fákat továbbra is mindenki megcsodálhassa.” – mondta a programvezető.

További információ a wwf.hu/normafa webhelyen.

 

forrás: WWF

A rovat új hírei