Ökoindustria 2015 kiállítás

Hír

2015/10/06

Az ÖKOINDUSTRIA 2015 Kiállítás Közép-és Kelet Európa jelentős környezetipari szakkiállítása színes szakmai tartalommal, nemzetközi kapcsolatépítési lehetősségekkel, amely kivételes alkalom az innovatív környezetvédelmi technológiák és szolgáltatások bemutatására, továbbá fórumot biztosít az információcserére, technológia transzferre, és szakmai együttműködésekre. A Kiállítás Fővédnöke: Dr. Szabó László miniszterhelyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium, arany támogatója az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség.

Az esemény három napja alatt a mintegy 5500 látogató megismerheti a hazai környezetipar innovatív újdonságait, az írásos ismertetők mellett valódi berendezéseket, modelleket, mérőbuszokat, elektromos szállítójárműveket, a megújuló energiák felhasználásának eszközeit, hulladékból készült termékeket, valódi szennyvíztisztító berendezést, és még sok látványos érdekességet tekinthet meg a látogató, valódi interaktív módon.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége arra törekedett a kiállítás szervezése során, hogy olyan színes és vonzó programot állítson össze, ahol minden, a környezetipar iránt érdeklődő megtalálja a számára vonzó eseményt, emellett pedig igyekeztünk olyan, a külkapcsolatok erősítését szolgáló üzletember találkozókat létrehozni, amelyek elősegítik a hazai környezetipari cégek külföldi szerepének erősítését.

Íme a kiállítás néhány fontosabb eleme:

Az ÖKOINDUSTRIA környezetbarát rendezvény
A fenntarthatóság követelményeinek maximális szem előtt tartásával a rendezvény és annak honlapja karbon-semleges tanúsítványt kapott, illetve a szervező eddigi szokásainak megfelelően a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt felajánlásával megvalósul a teljes körű szelektív hulladékgyűjtés. A környezettudatosság fejlesztése érdekében a kiállítás ideje alatt a közönségnek lehetősége nyílik elektromos és elektronikai hulladékok leadására is. Külön érdekesség, hogy a standokon keletkező mosogatóvizek külön összegyűjtésre kerülnek, amelyet a csarnokban fölállított mini szennyvíztisztító berendezés tisztít majd meg. - Ennek működését a látogató nyomon követheti.

Az ÖKOINDUSTRIA a nemzetközi kapcsolatokért
A kiállításra jelenleg több mint 80 hazai és külföldi kiállító megjelenésével számol a szervező, a kiállítók között szerepel brit, német, lengyel, olasz valamint szerb cég is.

A Kiállítás ad otthont a Magyar Nemzeti Kereskedőház és az Enterprise Europe Network nemzetközi üzletember fórumának és üzletember találkozójának. A környezetipari vállalkozások külpiaci jelenlétének erősítése érdekében az ÖKOINDUSTRIÁ-n kerül sor a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közötti együttműködési megállapodás sajtó nyilvános aláírására. A Külgazdasági és Külügyminisztériummal fennálló együttműködés keretében a KKM által megrendezésre kerülő II. Magyarország – Latin-Amerika Fórum külföldi vendégei ellátogatnak a kiállításra, és egy innovációs séta keretén belül megismerik a hazai környezetipar megoldásainak kínálatát.

Az ÖKOINDUSTRIA az innovációért
Az idei év központi témája az innováció. A látogatottság fokozása érdekében a szervező igyekezett nagyon színes kísérő programsort összeállítani, amelyet tükröz, hogy a kiállítást 11 szakmai konferencia, és számos kisebb rendezvény kíséri. Ezek több ponton is a külkapcsolatok építésére, illetve a hazai sikeres innovációk bemutatására fókuszálnak, amelyek közül a következők kiemelendőek:

  • Új szolgáltatásként került bevezetésre az innovációs séta, amelynek célja, hogy a látogatók igényei szerint összeállított útvonalon bemutathatóvá váljanak a kiállítóik eredményei.
  • A környezetipari innováció jegyében kerül megrendezésre a Földművelési Minisztérium I. Öko-innovációs Konferenciája, amely tág teret nyújt a hazai fejlesztések bemutatkozására. Szintén az innováció jegyében tartja konferenciáját a Debreceni Egyetem a biogáz technológia lehetőségeiről.
  • A klaszterek hazai és külgazdasági aktivitásának fokozása és tapasztalatcseréje érdekében klasztertalálkozó is lesz, amelynek célja, hogy tájékoztatást nyújtson a klasztermenedzsment szervezetek és klasztertagjaik részére a 2014-2020-as időszak vállalati támogatásairól, gazdaságfejlesztési pályázati kiírásokról, Horizont2020 2016-17-es munkaprogramjáról és az afrikai külgazdasági lehetőségekről, továbbá fórumot biztosítson a klaszterek közötti információcserére, szakmai együttműködésekre, továbbá jó gyakorlatok megosztására.
  • Emellett kisebb találkozók, üzletember megbeszélések folyamatos színtere lesz az ÖKOKÁVÉZÓ, amely 30 fő befogadását, előadások megtartását teszi lehetővé, illetve alkalmas vendégek, delegációk fogadására. Ezen a helyszínen többek között olyan szakmai bemutatókra kerül sor, ahol az érdeklődők részletesebben is megismerhetik a kiállításon bemutatott termékeket, szolgáltatásokat.

Az ÖKOINDUSTRIA a szakmai párbeszédért
A civil szervezetek felé történő nyitás érdekében rendezi meg a szervező az immár hagyományosnak számító „Zöld szervezetek – zöld üzletek” vitafórumokat, ahol lehetőség lesz a környezetvédő civil szervezetek és a környezetipari szereplők között fennálló konfliktusos kérdések megvitatására, konszenzusok megteremtésére. Ebben a témakörben két konferencia megrendezésére kerül sor, az egyik a belvárosi áruszállítás zöldítésével, a másik a hulladék keletkezés csökkentésének kérdéseivel foglalkozik.

Az Ökoindustria kiállítás 2015. október 14-16. között kerül megrendezésre a Millenáris B csarnokában.

forrás: KSZGYSZ

A rovat új hírei