Passzívház roadshow

Hír

írta: Admin
2014/09/02

Négy helyszínen rendez passzívház tervezési roadshow-t szeptemberben a német Energie Planer Team megbízása alapján az energiahatékony építés megismertetésével foglalkozó Green Press Kft.

A tervezési gyakorlatot bemutató rendezvényeken a passzívház tervezésére jogosultságot szerzett tervezők, illetve a kivitelezésükben járatos szakemberek tartanak előadásokat és mutatják be a már elkészült épületeket. Ezek száma ma már több tucatra tehető Magyarországon.

Az első állomás Kolozsvár, majd Győr, Budapest és Pécs következik. A fővárosban az előadások helyszíne az Angyalföldön felépült 100 lakásos passzív társasház lesz.

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, azóta az ilyen típusú épületek száma rohamosan nő világszerte, elsősorban Németországon, Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely hivatalos passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik. Az azóta eltelt évek bizonyították, hogy a többletköltség nélkül megvalósult lakóház fűtésköltsége és primer energiaigénye messze elmarad a hagyományos technológiával létesült, azonos paraméterű családi házakétól. Az elmúlt bő öt évben több tucat passzívház - jellemzően lakóépület - épült Magyarországon, jó részük minősített passzívház. A magyar passzívházállomány bővülése kapcsán elmondható, hogy a tervezést, kialakítást illetően a szakmai közreműködők köre viszonylag jól behatárolható. Nincsenek túl sokan, akik passzívháztervezésben az elmúlt években jártasságot szereztek. Ennek oka részben az, hogy a hazai felsőoktatásban, és a szakmai továbbképzési rendszerben egyelőre nincs jelen hangsúlyosan a passzívháztervezés témaköre.

Az eseményt kezdeményező Energie Planer Team kizárólagos joga a Magyarországon felépült passzívházak minősítése. A Bevezetés a passzívháztervezés gyakorlatába c. szakmai program szervezője az Energie Planer Team megbízása alapján a Green Press.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Ismét Vadlúd Sokadalom Tatán!

A tatai Öreg-tó partján szombaton rendezik Magyarország legnagyobb madárfesztiválját, az érdeklődők több tízezer madár ...

Hasonló