Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

Hír

2021/11/24

A KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány – mint a Planet ötletgazdája - a Külgazdasági és Külügyminisztériummal - mint  a rendezvény szervezőjével - azon dolgozik, hogy a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó november 29 – december 5. között megtartott rendezvénye megfeleljen az Egyesület által kidolgozott Zöld Rendezvény Minősítési Feltételrendszernek. A két nonprofit szervezet a rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolja az ellentételezéshez szükséges erdősítési szükségletre pedig javaslatot tesz.

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye. Célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

A nemzetközi esemény 2021. november 29. és december 5. között a Hungexpo területén kerül megrendezésre, a közönségprogramok november 30-ától kezdődnek. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A Planet Budapest 2021 egy héten keresztül közel 200 szakmai kiállítót mutat be a visegrádi országokból, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot. Mindemellett látványos, szórakoztató és informatív programokat kínál a rendezvény, átfogó képet adva a természetről, életmódunkról, a minket körülvevő folyamatokról, kézzelfogható megoldásokat kínálva a fenntartható hétköznapokhoz.

Az esemény központi célja a fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés támogatása, melynek keretében a Szakkiállítás megszervezése és lebonyolítása során kiemelten figyelnek az esemény karbon lábnyomának csökkentésére, így a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálására, a szelektív gyűjtésre, és a hulladék teljes útjának nyomon követésére. A rendezvényen radikálisan csökkentik a papírhasználatot és hasonlóképpen foglalnak állást a műanyagmentesség támogatása mellett. A Planet 2021 szervezői a kiállítók számára összeállítottak egy, a Zöld Rendezvény minősítési rendszernek megfelelő Zöld Szempontrendszert, amelyről minden kiállítót tájékoztattak és amelynek betartását mindenkitől megkövetelik.

A Zöld Rendezvény Minősítés a KÖVET Egyesület által kidolgozott, és 2021 óta levédett minősítési rendszer, amelyben a szakértők az adott rendezvény szervezésének és lebonyolításának környezeti vonatkozásait vizsgálják és értékelik, beleértve annak helyét, az étkezést, a szállítást és az anyagokat, a kommunikációt, az energiahasználatot és a környezetszennyezés megelőzését. A Planet 2021 karbonlábnyom számítást a nemzetközileg elismert Bilan Carbon módszerrel végzik.

„A Planet 2021 ökológiai- és karbonlábnyomának kiszámítása komoly szakmai kihívás, egyben lehetőség a számunkra. Jól szimbolizálja azt a zöld átállást, amelynek részesei vagyunk. Példaértékű kezdeményezés, hogy a rendezvény az elméleten túl a tettekben is bemutatja a fenntarthatóság gyakorlati lépéseit, és követendő példaként szolgál más rendezvények számára” – hangsúlyozta Herner Katalin, a KÖVET ügyvezető igazgatója.

„Fontos számunkra, hogy a Planet ne csak a fenntarthatóságról szóljon, hanem a rendezvény maga is fenntartható megoldásokkal kerüljön megrendezésére. Számunkra ez az egyik legfontosabb hitelességi kérdés” – vallja a Kék Bolygó Alapítvány.

A KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány is végig jelen lesz a Planet Budapest 2021 ideje alatt az ’A’ pavilonban saját standdal és bemutatkozóval.


A KÖVET Egyesületről

www.kovet.hu

A KÖVET Egyesület küldetése, hogy vezesse a vállalatokat a fenntarthtóság felé. Egyesületünk, amelynek ma már több mint 50 cég a tagja, a jelenleg futó programok mellett a fenntarthatóbb gazdasági modelleket és a vírushelyzet utáni gazdasági lehetőségeket is kutatja. Az elmúlt 26 évben számos hazai és nemzetközi pályázatot írtunk és valósítottunk meg. Több száz projektet vittünk végig eredményesen, és számtalan partnerrel dolgoztunk együtt. Évtizedes múltú programjaink, mint az Ablakon Bedobott Pénz, a Nyári Egyetem vagy a Zöld Iroda, a mai napig nagy sikernek örvendenek. Emellett a közelmúltban fejlesztett kezdeményezéseink, mint a karbonlábnyom-számítás vagy a Zöld Rendezvény Minősítés is igen népszerűek. A KÖVET mindenekelőtt egyesület, ekképp sikerei és működése elképzelhetetlen az azt alkotó tagvállalatok, az elnökség és felügyelőbizottság, a munkatársak, valamint a szakmai és médiapartnerek, szakértők és támogatók nélkül.

 

A Kék Bolygó Alapítványról

kekbolygoalapitvany.hu

A Kék Bolygó Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy kézzelfogható programokon keresztül támogassa a környezeti tudatosságot a társadalom és a vállalatok szintjén egyaránt. Az Alapítvány ezt szem előtt tartva az óvodásoktól az iskolásokon át, egészen az egyetemistákig edukációs programokat és táborokat szervez és tananyagot fejleszt. Egyetemi programjaival szólítja meg a fiatalokat és ismeretterjesztő anyagokkal erősíti a társadalom környezeti tudatosságát. Tőkealapján és akcelerációs programján keresztül az Alapítvány a környezeti fenntarthatóságot megcélzó megoldásokat támogatja.


Kép forrása:


forrás: KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány

A rovat új hírei