Találkozás kézműves pincészetekkel

Hír

írta: Admin
2015/05/06

A családias, mégis szakmai mini-borfesztivál sorozat harmadik eseményére kerül sor május 8-án a Palack Borbárban. Itt nem a sorban állás és a nagy tételek „locsolása” lesz a jellemző, a hangsúly a személyes kontaktuson és azon keresztül a 10 hektár alatti kis, kézműves pincék történetein lesz.

A Palack Borbárban korábban is gyakran kóstoltatták személyesen boraikat a borászok. Az 5 személyes minifesztivál sorozat alapja a személyes találkozás; nem egyetlen borásszal, de nem is beláthatatlan, végigkóstolhatatlan kínálattal. Adott tematika alapján, minden alkalommal öt borász mutatkozik be. A rendezvény résztvevői családias, közvetlen környezetben sétáló kóstolón ismerkedhetnek a pincészetekkel, azok boraival. Emellett az eseményen A Palack Borbár szakmai csapata ismeretterjesztő, információs tevékenységével segíti a magyar borvidékekkel és borokkal kapcsolatos különböző előítéletek és tévhitek lerombolását. Emellett játékokkal, kvízekkel színesítik az estét, melynek végén egy ajándék karton bort sorsolnak ki a vendégek között.

A rendezvényre azokat a borkedvelőket várják, akik a hangulatosabb, emberközeli borkóstolókat részesítik előnyben. Szeretnék megismerni a szőlőt, a borvidéket az adott évjárat lenyomatát a boron és persze a borászt, aki megalkotja a remekművet.

Családi pincék 10 hektár alatt
A „kézműves” jelző a borok világában is egyre népszerűbb, sőt trendi. Sokan egyszerű marketing fogásként használják, míg másoknál komoly hitvallást, befektetett energiát jelent, amellyel boraik természetességét és kézjegyük egyediségét kívánják hangsúlyozni. A szervezők szeretik a családi borászatokat és azok közvetlenségét. A kézművesség egyik legfőbb ismérvének a szőlőbirtok méretét tartják, hiszen ezeknél a pincészeteknél a termelőnek lehetősége van a vesszőtől a palackig elkísérni a szőlőt. Az 5 személyes kóstolón, öt kisebb családi pincészet segítségével tisztáznak olyan fogalmakat, mint a kézműves, a biodinamikus és a bioorganikus. Megmutatják, milyen varázslatos és egyedi stílusú borok készülnek a kis családi pincészeteknél. Olyan borok, amelyeknél az egyediség adott évjárathoz kötődik és a szőlőfajta jegyei, valamint a terroir mellett a borász keze munkája is markánsan tetten érhető.

A borászok standjain a fenti információkra rákérdező kérdéssor vezeti végig a vendéget. A kötetlen beszélgetések mellett így még több érdekességgel, aktualitással ismerkedhetnek meg a pincékkel kapcsolatban. A vendégek a borok és szóda mellett magyar háztáji termékekből készült tapas-okat kóstolhatnak.

A rendezvény időpontja: 2015. május 08., 18.00-22.00
Helyszíne: Palack Borbár - Próféta Galéria, 1114 Budapest Szent Gellért tér 3.

Résztvevő borászok:
Kardos Szőlőbirtok – Kardos Gábor - http://kardos-tokaj.com
Feiszt Pince – Nagy Ferenc, Nagy Ferencné - http://www.feiszt.hu
Szemes Pincészet – Szemes József  - http://szemes.villany.hu
Nádas Borműhely – Nádas Szilárd - http://www.gizellapince.hu
Aklan Pince – dr. Aklan György, Aklan András - http://www.aklan-pince.hu

 

forrás: Palack Borbár

A rovat új hírei

Hasonló

Borból fertőtlenítőszer?

A járvány miatt jelentősen visszaesett az olasz bor exportja, több száz millió liter bor maradt a termelők nyakán. Egy ...