Tükörben Somogyország és a gyerekek

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/12

2014 tavaszán két helyszínen is "Tükörben a Világ" kiállítás kerül bemutatásra Somogyország szívében, a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérségi Társulásnak köszönhetően. A rendezvények célja a kistérség településein élő hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélynövelése, kulturális életük gazdagítása. A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára - ma.

A látogatók adatokat, tényeket ismerhetnek meg a komposztálás, tudatos vásárlás, takarékosság, rendszerszemlélet témájában. Ezek ismerése, megértése után mindenki kiválaszthatja, hogy melyek követését tudják, akarják vállalni a jövőben környezetük, környezetünk és Föld védelme érdekében.

A május 7 és június 4 között két helyszínen is látogatható kiállítás két zöld jeles napot is szeretne rendhagyó módon megünnepelni, a Madarak és Fák Napját (május 10.), valamint a Biológiai Sokféleség Napját (május 22.) is.

Madarak és Fák Napja
A hasznos szárnyasok védelme érdekében kötöttek egyezséget az európai országok 1902-ben, melynek mintájára Chernel István a világon először, hazánkban (egészen pontosan Kőszegen) szervezte meg eme jeles napot. Az ornitológiával, azaz madártannal foglalkozó tudósunknak köszönhetjük többek között a madárodúk és madáretetők meghonosítását is, amelyek nélkül ma már egy madárbarát kert elképzelhetetlen volna.
A természetvédelmi törvény szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.”

2014-ben az év madara a túzok, az év fája pedig a mezei juhar
Ennek megfelelően a Tükörben a Világ kiállítás első helyszínén, Kadarkúton a megnyitót ezen alkalomnak ajánlva rendezik meg, ahol többek között a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs is ennek égisze alatt ismerteti a nemzeti park jeles naphoz köthető programjait, s természetvédelmi munkájuk mérföldköveit. A megnyitó után pedig Gyulai Iván ökológus tart előadást az erőforrások bölcs felhasználásáról „A jó gazda gondossága – a helyes fatüzeléstől a mélymulcsos kertművelésig!” címmel.

Ünnepélyes megnyitó: 2014. május 7. 14 óra
Helyszín: id. Kapoli Antal Művelődési Ház, Kadarkút
Cím: 7530 Kadarkút, Petőfi Sándor utca 1.
Időpont: 2014. május 7-16.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 08.00-18.00; hétvége: 10.00-17.00

Ezen a hétvégén (2014. május 9-11.) kerül megrendezésre a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció is, ami ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár negyedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A projekt szervezésében, munkatársainak vezetésével 11 település vesz részt az akcióban: Kadarkút, Csököly, Kőkút, Hedrehely, Bárdudvarnok, Pálmajor, Mike, Szenna, Kaposfő, Zselickisfalud, Nagybajom települések.

A Szervező tárlatvezetőket keres!
A Tükörben a Világ című kiállításhoz a Szervező lelkes és tájékozott tárlatvezetőket keres! A jelentkezők kétnapos képzésen vesznek részt, majd a legjobbakból igazi tárlatvezető, házigazda lehet! További információ ide kattintva.

Kadarkút után Nagybajom
A Tükörben a Világ kiállítás második helyszínén megnyitóját a Biológiai Sokféleség Napjának tiszteletére rendezik a szervezők.

Ünnepélyes megnyitó: 2014. május 20. 14 óra
Időpont: 2014. május 20 – június 3.
Helyszín: Művelődési Ház, Nagybajom
Cím: 7561 Nagybajom, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 08.00-18.00; hétvége: 11.00-18.00

A Manfred Max-Neef chilei közgazdász gondolatai által inspirált tárlat a fenntarthatóság ösvényét kutatja. Számba veszi legfontosabb értékeinket és pozitív magatartásmintákat sugall. A kiállításon az előre bejelentkezett iskolai, és érdeklődő csoportokat, betérő látogatókat felkészült tárlatvezetők ismertetik meg az ökológiai lábnyom, klímaváltozás, helyi termék, élelmiszerkilométer, falusi turizmus, ökofalu stb. fogalmakkal. A program kiemelten foglalkozik az energiatakarékosság témakörével is. A kiállítás a konkrét javaslatokon túlmenően azt sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; a boldogság és harmónia érdekében sokszor a tükörbe kell néznünk: Mi is az, ami igazán fontos számunkra? Mi az, amiért bizonyos dolgokról érdemes lemondani?

Az ÖKO-Pack honlapján történő előzetes regisztrációt követően a kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni, a Szervező tárlatvezetői pedig készséggel állnak rendelkezésre.
Április 15-ig tárlatvezetőnek is lehet jelentkezni, akik egy 2 napos képzés után házigazdaként fogadják majd az érdeklődőket. Jelentkezés a Tükörben a Világ honlapon.
Csoportoknak regisztráció: http://okopack.hu/hu/jelentkezes
Fotógaléria a kiállításról: http://www.tukorbenavilag.hu/hu/photo-gallery
A kiállítás Facebook oldala ide kattintva is elérhető.

A projekt támogatója és főszervezője a Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás, akik az Európai Unió támogatásával valósítják meg „Összefogás a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség gyerekeinek jövőjéért” c. komplex, térségi összefogásra épülő integrált fejlesztési projektjüket.

 

forrás: Tükörben a világ

A rovat új hírei