A Holdon bányászna egy amerikai startup

Hír

írta: ecolounge
2016/08/07

Míg mások a tenger mélyét kutatják nemesfémek után, a Moon Express az űrben keresné az erőforrásokat.

A Moon Express nevű vállalkozás engedélyt kapott a Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA), hogy 2017-ben robot leszállóegységet utaztasson a Holdra, és a vállalkozás jó eséllyel pályázik a Google Lunar XPRIZE-ra, mely magáncégek Holdra szállását támogatja, immáron 30 millió dollárral.

Ez a kezdeményezés utat nyithat a jövőbeni magánűrutazásoknak, melyek iránt más társaságok is érdeklődnek. Ugyanakkor a cég céljai között szerepel a holdbéli bányászat lehetőségeinek feltérképezése is, mely kereskedelmi érdekek célpontjává teheti a Holdat. A korábbi Holdlátogatások soránt vett talajmintákban ugyanis az arany mellett, kobaltot, vasat, palládiumot, platinát és volfrámot is találtak.

Mi sem bizonyíthatná jobban az űrbányászat realitását, minthogy már jogi szabályozása is van. - Pontosabban nem is egy. Merthogy létezik a nemzetközi szabályozás, melynek értelmében a világűrben található, nehezen hozzáférhető és kitermelhető nyersanyagokat a Föld minden országának hasznára kell fordítani. Lássuk be, naív gondolat, és egyúttal betarthatatlan. Amire például az Egyesült Államok is rájött, így 2015 novemberében olyan törvényt hoztak, amely kimondja, hogy az aszteroidákból és más égitestekről származó nyersanyag a kitermelőjét illeti meg. És valószínűleg további országok is követni fogják az USA példáját, amint ők maguk is érdekeltté válnak az űrbányászatban.

A Moon Express tesztrepülése

Az egyik alapítótag, Naveen Jain szerint ugyan még legalább egy évtizedet kell várni a potenciális bánya megnyitására, addig is a Moon Express igyekszik szorgalmasan küldözgetni a mintákat. Egyelőre azonban még azt kell eldönteniük, hogy a Cape Canaveral-i vagy egy most épülő új-zélandi kilövőállomásról fogják útjára indítani a járművet.

Persze nem csak a Moon Express fektet "űrbányászatba". Kína a Hold sötét, vagyis a Földről nem látható oldalán tervez leszállást 2018-ban, egyes jelentések szerint a küldetés egyik célja, hogy megvizsgálják a Hélium-3 kitermelésének lehetőségeit. Az aszteroida-bányászat szintén óriási lehetőségekkel kecsegtet, nem véletlen, hogy a NASA is ráállt a témára: Gondoljunk bele, egy kilométernyi átmérőjű kisbolygó akár millió tonnánnyi ércet is tartalmazhat, például ritkaföldfémet (platinától a nikkelig), melynek a piaci értéke a milliárd és a többszázmilliárd dollár között lehet. - Az aszteroida-bányászatról korábban itt írtunk.

 

forrás: moonexpress.com

A rovat új hírei

Hasonló

Mars helyett a Hold?

A Mars helyett a Holdat javasolta a NASA célpontjául egy új, amerikai jelentés.