Épül a kínai szupertávcső!

Hír

írta: ecolounge
2015/09/05

Ez eddig az ország legnagyobb szabású űrkutatási projektje, de világviszonylatban is grandiózus vállalkozásnak minősül!

Kína sokszor inkább negatív rekordjai miatt kerül a figyelem középpontjába (pl. légszennyezettség), most azonban valami egészen másnak köszönheti a hírverést. Ugyanis a világ legnagyobb rádiótávcsövének építésébe fogott. Az óriási tányér körülbelül 30 focipályányi helyet foglal, kerülete nem kevesebb, mint 1,6 kilométer, átmérője ötszáz méter.

Az Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) névre keresztelt eszközt egy Kujcsou tartományban található völgyben helyezték el, melynek 5 kilométeres körzetében nem található lakott terület, és melynek helyrajza karsztos szikláival ideális az esővízelvezetésre, így óvja a távcsövet. A szerkezet reflektora 4450 darab, háromszögalakú elemből áll. A bonyolult felépítés lehetővé teszi, hogy úgy forgassák a tányért, hogy az a legkülönbözőbb irányokból vegye a jeleket. A világ legnagyobbnak szánt űrteleszkópja a jelenlegi rekordtartót, a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatóriumot fogja lekörözni, melynek átmérője "mindössze" 305 méter.

A távcsövet többek között az az igény hívta életre, hogy Kína végre saját adatokra is támaszkodhasson a másodkézből kapott információk helyett. Ez várhatóan jövő év szeptemberétől fog megvalósulni, amikorra elkészül a távcső, melynek ötlete már 1993-ban felmerült, ám építését csak 2011-ben tudták elkezdeni.

A rádiótávcső egyébként valójában nem távcső, hanem antenna, mely az űrből rádióhullámok formájában érkező elektromágneses sugárzást veszi. Ennek segítségével a kozmoszban található információk széles spektruma válik érzékelhetővé. A kínai asztronómusok reményei szerint az új távcső nemcsak nagyban javítja az ország űrfigyelési képességeit, de legalább néhány évtizedig a legnagyobb teleszkóp is marad a világon.

Segítségével a távolabbi, gyengébb rádiójeleket is venni tudják majd, ami Wu Xiangping, a Kínai Asztronómiai Társaság igazgatójának reményei szerint hozzásegítheti őket a galaxison kívüli élet felfedezéséhez, illetve az univerzum keletkezésének mélyebb megértéséhez.

 

forrás: phys.org

A rovat új hírei

Hasonló

Kína már figyeli az űrszemetet

Űrjárműveket és műholdakat veszélyeztető, a világűrben keringő hulladék megfigyelésére hozott létre központot Kína!