Újrahasznosítható rakétát lőtt fel Kína

Hír

írta: MTI
2020/12/27

Nemrég felbocsátották első útjára Kína legújabb, Hosszú Menetelés-8 típusú hordozórakétáját a dél-kínai Hajnanon található Vencsang kilövőbázisról. A tervek szerint az ilyen típusú rakéták első fokozata és gyorsítórakétái újbóli felhasználásra lesznek alkalmasak.

Az eseményről a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna számolt be. A rakétát december 22-én kedden, helyi idő szerint röviddel dél után öt műholddal a fedélzetén indították útnak.

A kétfokozatú, két gyorsítórakétával rendelkező Hosszú Menetelés-8 rövid idő alatt elkészíthető, ezért kereskedelmi felhasználásra is versenyképes hordozórakétának számít. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) becslése szerint a rakéta évi 10 és 20 közötti felbocsátást követően léphet majd piacra.

Lung Lö-hao, a Kínai Hordozóeszköz Technológiai Akadémia vezető hordozórakéta-tervezője egy 2018-ban, az északkelet-kínai Harbinban megrendezett űrkutatási konferencián elmondta: a várakozások szerint a Hosszú Menetelés-8 típusú rakéták első fokozata és gyorsítórakétáiújbóli felhasználásra lesznek alkalmasak függőleges landolást követően. A rakétasorozat része Kína azon igyekezetének, hogy többször használható űrjárműveket fejlesszen ki - idézte Lungot a CGTN.

A kínai űrprogram idén több mérföldkőnek számító eredményt ért el. A Csang'o-5 űrszonda alig egy héttel ezelőtt tért vissza a Földre a Holdon gyűjtött kőzetmintáival. Júliusban pedig Kína elindította legelső önálló expedícióját a Marsra. A kínai kormányzat további űrkutatási tervei között szerepel aszteroidák vizsgálata, a Jupiter rendszerének feltérképezése, valamint egy űrállomás kiépítése is. A háromfős legénységnek tervezett űrállomás központi elemét a tervek szerint a jövő évben állítják majd Föld körüli pályára, május elején tesztelték azt az űrhajót, amelynek feladata az asztronauták odajuttatása lesz.

 

Orosz rakéta 36 műholddal

Eközben az oroszok sem tétlenkedtek: december 18-án hajtották végre az idei év első rakétaindítását az orosz távol-keleti Vosztocsnij repülőtérről. A Szojuz-2.16 hordozórakéta a brit OneWeb cég 36 műholdjával emelkedett fel.

A Fregat-M gyorsítóblokk levált a harmadik fokozattól. A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot szeretne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana világszerte. A mostani felbocsátás 110-re növeli a brit cég alacsony Föld-közeli pályán keringő szputnyikjainak számát.

A OneWeb műholdjaiból először 2019. február 28-án bocsátottak fel hatot a Francia Guayana-i Kourouból, Szojuz-SzT űrhajóval, amit még két indítás követett a kazahsztáni Bajkonúrból. A cég szputnyikrendszere a tervek szerint jövőre lesz képes az egésznapos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak üzleti alkalmazásának megkezdését már ez évre ígérték.

A Roszkoszmosz, az Arianespace és a OneWeb között 2015-ben megkötött megállapodás szerint a brit cég műholdjaival összesen 21 Szojuzt kell felbocsátani. A felek további öt rakétaindítás opciójáról is megegyeztek.Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: 中新网 (A kép egy videó pillanatképe.)


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Kína már figyeli az űrszemetet

Űrjárműveket és műholdakat veszélyeztető, a világűrben keringő hulladék megfigyelésére hozott létre központot Kína!