A gombaszedés ártó hatása

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/08/17

A gombaszedés szabályainak áthágása az emberre is veszélyes, és felboríthatja az erdők ökoszisztémáját is.

A kiadós esőzések után akár ezrek is megfordulhatnak egyszerre a Pilisben, vagy a Visegrádi- és a Budai-hegységben, ami nagy terhelés a környezetnek, különösen amikor a látogatók a jelzett turistautakról letérve gyűjtik a gombákat. A kirándulók sok esetben feldúlják a környezetet, kiforgatják, megnézik, majd visszadobják a gombákat, károsítva ezzel a gombaállományt.

A gombagyűjtők felelősek saját egészségükért is: még a bevizsgált, ehető gomba esetében is, ha túl nagy mennyiségben fogyasztják, vagy helytelenül tárolják, mérgezéshez hasonló tüneteket idézhet elő az erdei növény. A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy az erdőjárók zárt, műanyag zacskóba gyűjtik a gombákat, amelyek így megnyomódnak, felmelegednek és a bennük lévő fehérje gyorsabban lebomlik, megromlik.

Kis mennyiségű mérges gomba elfogyasztása is halálhoz vezethet. A Magyarországon fellelhető legveszélyesebb gomba, a gyilkos galóca kalapja harmadának elfogyasztása is már halálos dózist jelenthet egy felnőtt szervezet számára. (A magyarországi halálos gombamérgezések 98%-áért a gyilkos galóca felel.) A mérgezés tünetei jelentkezhetnek perceken belül, de van, mikor csak órák vagy akár napok múlva figyelhetőek meg.
A tünetek az alábbiak: Hányinger, émelység, hányás, akár ezzel együtt járó hasmenés, gyomorfájdalom, szédülés, zavarodottság, észlelési zavarok, légzőszervi panaszok, szívpanaszok. Bizonyos gombafajok mérge - így a gyilkos galócáé is - elsődlegesen a májat, majd a vesét támadják meg. Mérge néhány nap alatt képes a teljes májat elpusztítani!
Amennyiben a mérgezés tüneteit észleli magán, vagy tapasztalja közvetlen környezetében bárkin, azonnal mentőt kell hívnia!

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló