A Harry Potter-filmek varázslóiskolájának Teszlek Süvegéhez hasonlít egy újonnan felfedezett pókfaj

Hír

írta: ecolounge
2016/12/16

Az új fajt Indiában fedezték fel kutatók, akik a 7 milliméteres ízeltlábút Eriovixia gryffindorinak nevezték el, annyira emlékeztette őket a Roxfort varázslóiskola újoncait az egyes házakba soroló, beszélő-verselő süveghez.

(A Roxfort egyik háza a négy közül a Gryffindor, a magyar változatban Griffendél. A regény szerint a süveg első tulajdonosa egy legendás varázsló, Godric Gryffindor volt.)

A pókfajt a délnyugat-indiai Nyugati-Ghátok hegyláncain fedezték fel - írta a három kutató az Indian Journal of Arachnology című póktani szaklapban. "Átvizsgáltunk éppen egy területet, amikor a különleges pókra bukkantunk. Megláttuk és úgy döntöttünk, a Teszlek süvegről fogjuk elnevezni" - mesélte a három tudós egyike, a magát Harry Potter-rajongónak valló Dzsaved Ahmed a BBC-nek.

Tanulmányukban azt is hangsúlyozták, hogy az új pók "mennyire alkalmas arra, hogy a gerinctelenek csodálatos, ám eléggé elhanyagolt világára" felhívja az emberek figyelmét. A pók száraz levélnek álcázza magát, hogy elrejtőzzön a ragadozók szeme elől.

A felfedezés mellett a regényfolyam szerzője, J. K. Rowling sem mehetett el szó nélkül. "Igen boldog volt. Azt mondta, megtisztelőnek tartja az elnevezést és gratulált nekünk. Rendkívül ritka, hogy a tudományok egy művelője kedvenc regényéből választhat nevet a felfedezett fajnak, ráadásul még az író is gratulál hozzá!" - mondta el Ahmed.


Kép forrása

 

címkék:  felfedezés magyar pók
forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló