Megtréfálta őket a természet

Magazin

2014/07/21

Váratlan színekben pompázó, extrém megjelenésű állatok következnek.

Az állatok kültakarójának színe elsősorban a védekezést szolgálja. Segít a rejtőzködésben, vagy épp feltűnővé teszi őket, hogy így riasszák el a lesben álló ragadozókat. Néhányukat azonban egyszerűen fogalmazva megtréfálta a természet, pontosabban egy ritka génmutációnak köszönhetően megjelenésük extrémnek mondható, akárcsak a kék színű homár esetében, amelyről korábban írtunk. Következzen néhány "természetes", és genetikai mutációnak köszönhetően, extrém külsővel rendelkező egyed.

Rózsaszín szöcske
Azt gondolnánk, egy szöcske számára - legyen az amerikai vagy épp ázsiai - nem túl biztonságos a feltűnő rózsaszín, ám mégis találni olyan példányokat, melyeknek színe nemhogy elrejtené őket, inkább felhívja rájuk a figyelmet. Az általában zöld levélhez hasonlító amerikai szöcskék között akadnak rózsaszínek, sőt, narancssárgák is. A legelterjedtebb nézet szerint e vöröses elszíneződést pigmenthiány okozza, más kutatásokból azonban az derül ki, hogy a rózsaszín dominánsan öröklődik e rovarok között. (Ez a jelenség számos tudós szerint arra hívja fel a figyelmet, hogy a különös színnek része van az állatok alkalmazkodásában). Eddig a legtöbb rózsaszín szöcskét Osakában és az amerikai közép-nyugaton figyelték meg. (A nyitóképen ugyanezt a fajt narancsos árnyalatban láthatjuk.)"Pókember-gyík"
Bár a hüllők esetében igazán nem lepődhetünk meg az élénk színeken, a laposfejű agáma látványa a hozzá kapcsolódó képzettársítások okán is megragadhatja a szemlélődőt. A főleg Tanzánia, Ruanda és Kenya sivatagaiban, szikláin élő állat hímjének ugyanis olyan színe van, mint a Pókembernek. Kültakarója hamar népszerűvé is tette az állatot a képregényrajongók körében.A kiméra-macska
Sokan ismerik Venust, a nem mindennapi külsővel megáldott macskát, akit a neten keringő képei tettek világszerte híressé. Venus afféle „kettő az egyben” állat benyomását kelti, ugyanis szakasztott úgy néz ki, mintha két, különböző állatból rakták volna össze. Az ok itt is a genetikában keresendő: ilyen "torzulás" olyankor fordul elő, ha az állat több, mint két ivarsejt genetikai információját hordozza. Vagyis, az anyaméhben épp az ellenkezője történik annak, ami ikrek esetében: Nem egy petesejt osztódik, hanem kettő olvad össze. (A házikedvencnek Facebook oldala is van.)Zöld lajhár, a kakukktojás :)
Ennek az egyednek a kültakarója nem génmutáció miatt zöld. Persze a zöld számos állat esetében természetes rejtőszín, az emlősök körében azonban ritkán találkozhatunk vele. A lajhárok között nem ritka a jelenség, amit az esős évszakban rajtuk megtelepedő algák okoznak. A lajhárok szimbiózisban élnek a növényekkel: míg az algák számára kellemes közeg a vizes lajhárszőr, a lajhárt a zöld szín segíti abban, hogy elrejtőzzön a fák ágai között. Emellett az algák tápanyagot is biztosítanak az állatnak - így nemcsak eltakarnak, de ápolnak is. :)

Costa rica-i harlequin béka
E békafaj régebben elterjedt volt Costa Rica és Panama vidékén, ma már azonban a kihalás fenyegeti. Ezen a képen (link itt) egy olyan génmutációt láthatunk, mely a ragadozók távoltartásául szolgál: az állat fekete alapon különös, ciklámen mintákat hordoz.


Képek forrása:
Narancs színű katydid / Szerző: Jenny
Pink színű katydid / Szerző: Ric McArthur
"pókember-gyík" (Agama mwanzae) / Szerző: Christian Mehlführer
Vénus macska / Szerző: Venus the Two Face Cat
Zöld szőrű lajhár
Costa rica-i harlequin béka / Szerző: Brian Gratwicke

 

A rovat új hírei

Hasonló

4 bizarr békafaj

Néha az lehet az érzésünk, hogy az űrlények köztünk élnek.

Hírhedt krokodilbalesetek

Évente több száz krokodiltámadás történik. Összegyűjtöttünk néhány híres és egyúttal megrázó esetet.

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.