A hegyi gorillák küzdelme a túlélésért

Magazin

írta: Tóth Judit
2015/02/24

A kihalás szélén álló hegyi gorillákból ma már csak 880 egyed él a Földön. 2012-ben megállt a faj egyedszámának csökkenése, ami részben a hatékony természetvédelmi intézkedéseknek, részben pedig annak is köszönhető, hogy a turizmus által a helyi embereket is érdekeltté tették a gorillák védelmében.

 

 

A hegyi gorillák ma már csak Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határvidékén élnek. Az orvvadászatnak, a háborúknak, az élőhelyek drasztikus csökkenésének egyaránt szerepe volt abban, hogy ezek a fenséges állatok a kihalás szélére sodródtak. A fenntartható turizmus talán esélyt adhat arra, még most, az utolsó pillanatban is, hogy a hegyi gorillák megmeneküljenek. Ehhez azonban elsősorban a helyi emberek együttműködésére van szükség.

A ruandai modell
Ruandában közel 500 hegyi gorilla él, az ország gorilla tracking engedélyekből származó becsült éves bevétele 15 millió dollár. 2005-ben a ruandai kormány elindított egy programot, melynek keretén belül a turizmusból származó éves bevételek 5%-át szétosztják, és olyan projektek megvalósítására fordítják, melyekből a helyi közösségek profitálnak. Eddig építettek már utakat, hidakat, iskolákat, kórházakat, támogattak kézműveseket, kis és közepes vállalkozásokat és méhészeket is képeztek. A becslések szerint közel 40 ezer ember részesült valamilyen módon a turizmus bevételeiből.

Orvvadászat és olajkitermelés
A Kongói Demokratikus Köztársaságban is szeretnék a ruandai példát megvalósítani. Itt található Afrika legrégibb nemzeti parkja, az 1925-ben alapított Virunga, mely a polgárháború után, tavaly januárban nyitott meg újra. Bár a nyugati országokban egyelőre nem javasolják a kongói utazást, a Virunga Nemzeti Parkra egyre több turista kíváncsi. A nemzeti park természetvédelmi őrei, nemzetközi szervezetekkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az itt élő gorillákat, nemcsak az orvvadászoktól, akikből ma már szerencsére egyre kevesebb van, de azoktól az olajvállalatoktól is, melyek olajat akarnak kitermelni az UNESCO Világörökség részét is képező nemzeti park területén. A Virungai Nemzeti Parkról és a körülötte zajló eseményekről egy dokumentumfilm is készült, amit 2015-ben Oscar-díjra jelöltek!

Olaj helyett turizmus
Az olajkitermelés nem csak a gorillák életét sodorná veszélybe, de komoly környezeti kockázatot jelentene az Edward-tó ökoszisztémájára nézve is. A tó fontos szerepet játszik több tízezer ember életében is, munkát ad a halászoknak, ivóvizet és élelmet a környékbeli embernek. A természetvédők nemzetközi összefogásának és kampányának köszönhetően a brit Soco olajválallalat hosszú huzavona után tavaly nyáron tett ígéretet arra, hogy felhagy a kutatásokkal és nem fog olajat kitermelni a gorillák élőhelyén. A WWF most azt szeretné elérni, hogy soha többé, egyetlen vállalatnak se legyen lehetősége arra, hogy olaj után kutasson a Virunga Nemzeti Parkban.


Kép forrása / Szerző: Sarel Kromer


A rovat új hírei

Hasonló