A kihalás innen már csak egy lépés: A zsiráf hivatalosan is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájának fenyegetett fajai közé

Hír

írta: ecolounge
2016/12/09

A tegnapi frissítéssel - a zsiráf mellett - 742 madárfaj is felkerült az IUCN fenyegetett fajainak listájára.

Az IUCN "red list" a fenyegetett állatfajokat - beleértve a sérülékenyeket és a kihalás küszöbére sodródottakat is - kategorizáltan gyűjti össze. Az adatbázis a napokban sajnos ismért frissült, melyről a világszövetség a Facebook oldalán is hírt adott.

Tegnap 742 madárfajjal bővült az adatbázis fenyegetett fajainak listája, melyeknek 11%-a kihalással is fenyegetett státust kapott.

Az IUCN lesújtó számbeli csökkenésről számol be a zsiráfok esetében is, melynek elsődleges okai az élőhelyeik fogyatkozása, valamint az orvvadászat - röviden tehát: az ember. A globális zsiráfpopuláció sérülékenységét mutatja, hogy az elmúlt 30 év alatt az alfajainak egyedszáma globálisan elérte a 40 százalékos csökkenést (több alfajról van szó, melyeket az IUCN jelenleg még egyetlen zsiráf "fajként" definiál).

Bízzunk abban, hogy a zsiráf nem fog olyan sorsra jutni, mint például az északi szélesszájú orrszarvú: A rino-t az IUCN a "kihalástól közvetlenül veszélyeztetett" kategóriába sorolta - jelezvén, hogy talán még megmenthető a kipusztulástól -, a valóság azonban az, hogy az alfaj lényegében már 2015 óta kihaltnak tekinthető (cikk itt).

 

forrás: IUCN

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai