Kihal az északi szélesszájú orrszarvú?

Hír

2015/08/04

Az északi szélesszájú orrszarvú a kihalás küszöbén áll, az alfajt már csak négy élő egyed választja el a teljes kipusztulástól.

Nabiré, a 31 éves nőstényorrszarvú régóta cisztával küzdött, végül belehalt betegségébe – közölte a cseh Dvůr Králové állatkert. A fajnak így már csak négy képviselője él. Egy hím, a 42 éves Sudan és két nőstény, Najin és Fatu egy kenyai rezervátumban laknak, a harmadik nőstény, Nola pedig a San Diegó-i Állatkert lakója.

Az északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) évek óta a kihalás küszöbén áll az orvvadászat és az élőhelyek eltűnése miatt. Közép- és Kelet-Afrika szavannáin élt egykor, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Csád és Dél-Szudán területén. Az 1970-es években még 500 egyede élt, ám az orrszarva miatt folytatott kegyetlen irtóhadjárat eredményeként vadon élő példányai mára teljesen eltüntek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) noha már évekkel ezelőtt a "kihalástól közvetlenül veszélyeztetett" kategóriába sorolta az alfajt, az egyedek száma rohamosan csökkent. Az Ol Pejeta természetvédelmi felügyelőség szerint, mely számon tartotta az állatokat, már a 2000-es évek elején is csak néhány orrszarvú élt a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Ezek közül az utolsó négyet 2007-ben látták utoljára, azóta halottnak nyilvánították őket. Az alfaj a nevét egyébként Powell-Cotton őrnagy után kapta, aki felfedezte 1900-ban.

Nem tudnak szaporodni
A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a faj utolsó képviselői nem tudnak természetes módon szaporodni. Najin és Nola már túl van a nemzőképes koron, Fatunak pedig méhbetegség miatt nem lehetnek kölykei.

Nabiré 1983. november 15-én született fogságban. Betegsége miatt neki sem lettek utódai, de a természetvédők remélték, hogy egészséges petefészkéből nyert petesejttel sikerül majd lombikban, mesterséges megtermékenyítéssel létrehozni az utódot. Az volt a cél, hogy a Sudantól vagy egy másik, már halott fehér orrszarvútól vett spermával megtermékenyítsék a petesejtet, melyet aztán az északi orrszarvúk legközelebbi rokona, egy déli orrszarvú hordott volna ki. A tervet azonban nem sikerült megvalósítani, Nabiré pedig időközben elpusztult. - A ciszta olyan nagy volt, hogy nem tudtuk kezelni - mondta Jiří Hrubý, az állatkert gondozója.

Dolgoznak a faj megmentésén
Az orvosok azonban Nabiré halála után sem adják fel az orrszarvúk megmentésének kísérletét, az állat petefészkét kivették abban a reményben, hogy sikerül valamit megőrizniük az orrszarvúk ritka genetikai anyagából. Bár több a nőstényorrszarvú, mégis petesejtből van hiány – mondták a kutatók a Livescience-nek. Az északi szélesszájú orrszarvúk 30 naponta ovulálnak, és ennek során egyetlen petesejt érik, így a gyűjtés meglehetősen lassú folyamat.

Ugyanakkor a tudósoknak olyan új megtermékenyítési eljárást kell kifejleszteniük, mely működik az orrszarvúk esetében is. Ebben segítségükre lehetnek a lovakkal folytatott kísérletek, mivel a két állatfaj rokonságban áll egymással. A mesterséges megtermékenyítés viszont a lovak esetében sem egyszerű.

A Dvůr Králové Állatkert mindent megtesz a faj megmentéséért, ahogy az állatkert igazgatója, Přemysl Rabas mondta, morális kötelességük, hogy megpróbálják visszahozni őket a kihalás széléről. Talán a San Diegó-i Állatkerttel együtt mi vagyunk az egyetlenek, akiknek elég genetikai anyag áll a rendelkezésükre.

Nabiré halála ugyanakkor nemcsak tudományos szempontból szomorú, az állatkert dolgozóit is megviselte. – Nabiré volt a legkedvesebb orrszarvú, akit valaha is az állatkertünkben neveltünk – mondta Rabas.


Kép forrása / Szerző: Mistvan

 

forrás: livescience.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...

Az Állatok Világnapja

Október 4-én van az Állatok Világnapja, amelynek alkalmából a WWF a kevésbé „szem előtt lévő” veszélyeztetett fajokra ...

Az élet fája

Több mint 2,3 millió fajnak találták meg a helyét az amerikai kutatók által megrajzolt "életfán".