Már csak három északi szélesszájú orrszarvú él a világon - Az alfaj kihaltnak tekinthető

Hír

írta: ecolounge
2015/11/24

Hosszas betegség után vasárnap elpusztult Nola, a 41 éves nőstény orrszarvú. Ezzel a halálesettel háromra csökkent az északi szélesszájú orrszarvúak (Ceratotherium simum cottoni) száma, így az alfaj lényegében már kihaltnak tekinthető. Az ok ismét az ember, ahogyan azt az elmúlt évtizedek fajkipusztulásai esetében is megtapasztalhattuk.

Nola bakteriális fertőzéssel küzdött a San Diego-i állatkertben. Egy hete megműtötték, és bár a beavatkozás sikeresnek bizonyult, nem volt hajlandó táplálkozni, így végül el kellett altatni.

Az alfaj utolsó képviselői a nyár elején még öten voltak, azonban júliusban - szintén betegség következtében - elpusztult a 31 éves Nabiré, róla, és az alfaj megmentésére tett erőfeszítésekről itt írtunk.

Jelenleg már csak három északi szélesszájú orrszarvú él bolygónkon: Két nőstény, Najin és Fatu, és egy hím, Sudan. Ők jelenleg a kenyai rezervázum lakói.

Gyakorlatilag az alfaj már most kihaltnak tekinthető. - A mesterséges megtermékenyítéseket célzó próbálkozások rendre kudarcot vallottak az elmúlt években, Najin már túl is van a nemzőképes koron, Fatunak pedig méhbetegsége van, ami eleve kizárja az eredményes megtermékenyülést.

Az északi szélesszájú orrszarvú száma évtizedek óta csökkenő tendenciát mutatott. A ’70-es évek végére mindössze ötszáz egyedük élt Közép- és Kelet-Afrika szavannáin, és bár a 2000-es évek elején a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) "kihalástól közvetlenül veszélyeztetett" kategóriába sorolta az alfajt, a kegyetlen orvvadászat végül megtette hatását.

Amiben talán bízhatunk - amennyiben etikai vonatkozását figyelmen kívül hagyjuk - az a fajok "feltámasztása". Több ilyen kísérlet is folyik világszerte, melyekről itt írtunk. Ám egészen addig, amíg nem sikerül a nagy áttörés, Gerald Durellnek lesz igaza: „Az ember eleget tud ahhoz, hogy elpusztítson egy fajt, de még nem jött rá, hogyan lehetne újrateremteni, amit elpusztított."


Kép forrása / Szerző: Jeff Keeton

 

forrás: youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló