A kormány egyik kiemelt célja, hogy az ország területének fával borítottsága elérje a 27 százalékot

Hír

2018/10/05

„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.”Bitay Márton, földügyekért felelős államtitkár Kaán Károly erdőmérnök, gazdaságpolitikus gondolataival nyitotta meg a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos szövetségének éves találkozóját.

Meg kell tanulnunk újra az erdőből, az erdővel együtt élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét- hangsúlyozta az államtitkár. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, már gyermekkorban meg kell ismerni az erdőt. Hatalmas munka vár a földtulajdonosokra, az erdőtulajdonosokra és az erdészeti szakemberekre is egyaránt. Kiváló minőségű fasorokat, erdősávokat, erdőket kell létrehozni, hogy a tulajdonosok a fából, az erdőből tovább tudjanak fejlődni, hívta fel a figyelmet Bitay Márton.

A kormány egyik kiemelt célja, hogy az ország területének fával borítottsága elérje a 27 százalékot.

Az erdősültség növelése mellett azonos fontosságú célként kell kezelni az erdők és az erdőgazdálkodás minőségi megújítását is, különös tekintettel a klímaváltozás hatásaira való felkészülés és annak mérséklése miatt. Az erdők szerkezet-átalakítása által növelhető az élőhelyek biodiverzitása, így azok alkalmazkodó képessége. Az erdők károsodásának megelőzésére egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, illetve ezzel párhuzamosan a károsodott erdők helyreállítását is ütemezetten folytatni kell, lehetőség szerint ellenállóbb, jobb minőségű erdők létrehozásával. Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó multi-funkcionalitás előtérbe kerülése, az erdők környezeti és közjóléti értékének növelése és az erdészeti ágazat technológiai színvonalának javítása kiemelt cél. Az ágazat jelentős munkaerőigénnyel bír, így a vidéki munkalehetőség szempontjából is kiemelkedően fontos szerepe van, hangsúlyozta az államtitkár köszöntő beszédében.

Az Agrárminisztérium elismeri és támogatja a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének munkáját és így a tárca szervezeti felépítésében, a Földügyekért Felelős Államtitkárság keretei között ismét megtalálható a Magán Erdőgazdálkodási Osztály.

Jelenleg a 2 millió hektár magyar erdőnknek több mint 40 százaléka magánkézben van. Ezt a közel 900 ezer hektár erdőt 550 ezer erdőtulajdonos birtokolja. A rendszerváltás óta hazánkban a magán erdőtulajdonosok 200 ezernél is több hektár erdőt telepítettek. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az egy főre jutó erdőterület mértéke tekintetében Magyarország az Európai Unió élvonalába kerüljön.

 

forrás: AM

A rovat új hírei