Örökerdővé alakítanak 3600 hektárt Pilismaróton

Hír

írta: ecolounge
2016/07/08

A Pilisi Parkerdő Zrt. 3600 hektárral bővíti az örökerdő-állományát Pilismarót közelében, így 2017-től összesen 8600 hektáron folytatnak az erdő természetes egységét a lehető legjobban megőrző gazdálkodást.


A társaságnak türingiai erdész szakemberek mutatták be, hogyan jelölik ki az erdei munkákhoz szükséges közelítőnyomokat, valamint az örökerdő vázának számító "javafákat", illetve a spontán erdőfelújításhoz szükséges "jövőfákat".

Az örökerdőben többféle fajú és korú fa él együtt. Ezeken a területen tilos a tarvágás, az erdőborítás folyamatos és őshonos fajokból áll. Az örökerdő változatos, ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben és különleges erdőélményt nyújt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektár erdőterületet kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Az Erdészet területén számos kirándulóhely található, melyek közül Dobogókő térsége és a Rám-szakadék a leglátogatottabb. A legnépszerűbb kirándulóhelyeket érintve 2013-ban a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek térségét bemutató tanösvény épült. A turisták által közkedveltek úti célok még a Prédikálószék és a Vadálló-kövek vagy a Hirsch-orom. Az Esztergom közelében fekvő Vaskapu-hegy csúcsán turistaház várja az arra járókat, teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a városra. Szálláshelyeinket sokan veszik igénybe, mind a komfortos Hoffmann fogadót, a Fekete-hegyi Berda József Kulcsosházat vagy a nomád jellegű sátorozó helyet, a Fáry kutat. A cég kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják, a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, mintegy 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és egyre több kilátó várja.

 

forrás: MTI, parkerdo.hu/pilisimaroti_erdeszet

A rovat új hírei

Hasonló